NEBE SURESİ 8. AYETİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

NEBE 8: Sizleri çift çift yarattık(Sizi çifter çifter yarattık. ) 9-Uykunuzu bir dinlenme yaptık. 10-Geceyi bir örtü yaptık 11-Gündüzü bir geçim vakti yaptık. 12-Üstünüze yedi sağlam bina (gök) çattık. 13-İçlerine parıl parıl parlayan bir kandil astık. 14-O yoğun bulutlardan şarıl şarıl bir su indirdik. 15-Onunla taneler ve otlar çıkaralım diye. 16-Ve sarmaş dolaş bağlar bahçeler.

Yüce Rabbim birçok ayetinde indirdiği ayetleri okuyup iyice düşünmemizi ister, çünkü anlatılmak istenen bir cümlede bir kelimede bile o kadar çok şeyler vardır ki, bunu kuranı her okuyuşumuzda daha iyi anlarız. Sizlere Nebe suresinden bazı alıntılar yaptım. Okuduğunuzda bizleri çift yaratığını söylüyor, uykumuzu yani geceyi bir dinlenme vakti yaptığını bunu bir örtüyle örttüğünü, gökyüzünü bizler için sağlam bir çatı ile yedi kat oluşturduğunu, bizler için parlayan bir ışık, güneş yerleştirdiğini, yine bizler için bulutlardan bol bol akan yağmurlar indirdiğini, bununla da otlardan ve tanelerden rızıklar çıkardığını, bağların bahçelerin oluştuğunu anlatıyor. Sanırım hepimiz ilk okuduğumuzda bunları anlamışızdır. Fakat sizlerin bir cümle üzerine yoğunlaşmanızı ve düşünmenizi rica edeceğim, acaba Allah Sizleri çift çift yarattık sözüyle ne anlatmak istiyor olabilir? Sanırım hepimiz, bende dâhil insanları erkek ve dişiden yarattığını anlatıyor olarak algıladık. Ama biraz araştırdığımızda ve düşündüğümüzde Rabbim bundan çok daha fazla şeyler anlatıyor olabileceği ortaya çıkıyor. Eğer yalnız insanların çift yaratıldığından bahsetmiş olsa çift çift terimini kullanmazdı. Kuran bizleri erkek ve dişiden yarattığını birçok ayetinde örneğin Şura suresi 11. ayetinde. Size, benliklerinizden eşler yapmıştır diye açıklar. Yine Zümer suresi 6. ayetinde, Sizi bir tek canlıdan yarattı; sonra o canlıdan onun eşini vücuda getirdi diye açıkça belirtir. Rum suresi 51. ayetinde de kendilerine ısınasınız ve aranızda sevgi ve rahmet koysun diye nefislerinizden eşler yaratmasıdır. Ayetlerden çok açık anlaşılıyor ki burada Rabbim insanların bizzat eşlerinden bahsediyor. Nebe suresinde geçen Sizleri çift çift yarattık sözünden ise çok daha farklı bir şeyler anlatmak istiyor bence Allah. Dikkat ederseniz çift çift yaratıktık sözüyle birçok şeyden bahsediyor. Gelin şimdi onu düşünelim acaba bunlar neler olabilir?

Dikkat ederseniz Nebe suresinde Allah sizler için güneşi, suyu ve tabiatı, bağları bahçeleri yarattım diyor ve bu ayetin başında kullanmıştı sizleri çift çift yarattım sözünü. Şimdi bunlardan yola çıkalım, başka neler çift yaratılmış olabilir? Örneğin suyu ele alalım su nasıl oluşmakta. Oksijen ve hidrojenden. Tek başına ne oksijen su olabilir, nede hidrojen su olabilir. Işığı yarattığını söylüyor Rabbim. Bir ışık, elektrik, atom nasıl oluşuyor? Proton ve nötron dan. Yani bir ucu artı elektrik diğer ucu eksi yani nötr. Nötr olmadan direk elektriğin ucunu elleseniz sizi çarpmaz ve de elektrik yanmaz, ama eksi uçla yani nötr ile birlikte ellerseniz sizi çarpar ve elektrik yanar, demek ki tek başına bir hiç. İnsanları düşünün bir erkek tek başına bir çocuk sahibi olamaz, ama erkek ve kadın birlikte ancak çocuk dünyaya getirebilir. Tabiatı düşünün ağaçların meyvelerini verebilmeleri için onlarında tozlaşması yani diğer dişi ve erkek tozların bir biri üzerine arı, kuş ya da böcekler vasıtası ile birleşmesi gerekir, yoksa meyvesi asla olamaz. Hayvanların çoğalması da aynıdır. Demek ki Allah yarattığı her şeyi bir diğerine muhtaç yaratıyor. İnsan elbette tek başına büyük bir varlık ama çoğalabilmesi için diğer cinsine muhtaç. Tabiattaki bitkiler de tek başlarına güzel bir bitki belki, ama ürün verip değer yaratması için yine bir diğer bitkiye muhtaç. Yeryüzündeki elementler bile bir oluşum ve değer yaratıp faydalı bir sonuca varabilmesi için, diğer bir elementle birleşmesi gerekiyor.

Doğrusu yüce Rabbim öyle bir düzen kurmuş ki, hiçbir insan ya da canlı, organizma, element tek başına ortaya çıkıp ben tek başına yaptım diyemiyor. Hepsini bir diğerine muhtaç kılmış, Yaratanın düzenini, yüceliğini gördükçe ve keşfettikçe Rahmanın yüceliğini ve büyüklüğünü çok daha iyi anlıyor insan. Kuran 1400 yıldır insanlığa inmiş bir güneş, bir rehber ve gönlümüzün pırlanta gözüdür. Ama bizler ne yazık ki ondan zerre kadar faydalanmasını bilmiyoruz. Kuran anlaşılması ve düşünülmesi için indirildiyse onu anlamadan okumanın fayda sağlamayacağını da bilmeliyiz. Rabbim düşünün diyor da kuranı sizler için kolaylaştırdığını yemin ederek söylüyorsa, bu kitap herkesin anlayacağı bir kitaptır. Sizler anlayamazsınız diyenlere inanmadan onu anlayarak okuyalım, bakın o zaman güneş nasıl daha parlak doğacak göreceksiniz. Rabbim bizlerin gönül gözlerimizi açık, gerçeklerin farkında olan kulları arasına alması dileklerimle.

Haluk GÜMÜŞTABAK


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website