RABBİM KURAN DA NE DİYORSA BİZ TERSİNİ YAPIYORUZ!


Rabbim Kuran da benden başka kimseden şefaat dilemeyin diyor. Zümer Suresi( 44. De ki: “Şefa`at tamamen Allah`ındır (yardım ve destek yalnız O`ndandır). Göklerin ve yerin mülkü O`nundur. Sonra O`na döndürüleceksiniz.”).Bu ayet gibi birçok ayet daha örnek var Kuran da. Peki bizler ne diyoruz?Peygamberler ,şehitler ve din ulemaları şefaat yetkisine sahiptir diyoruz.Bu bilgileri nerden alıyoruz.Hadislerden.Bu soruyu Diyanet işleri başkanlığına sordum cevabını aynen veriyorum.( Cenab-ı Allah`tan başka hiç kimseden medet dilenmez. Resulullah`ın şefaatini dilemek için Allah`a dua edilmesinde bir sakınca yoktur.) Söylediği sözlere bakın değerlendirmeyi siz yapın yorumsuz veriyorum.
Rabbim namaz kılarken abdest almayı tarif etmiş Kuran da. Namaza durmadan önce;(Yıkayın yüzünüzü, bileklerinizden dirseklere kadar .Mesh edin başınızı ayaklarınızdan topuklara kadar.)Kuran da Rabbimin söylediği bu.Peki biz ne yapmışız,bunlar yetmez demişiz ağzımıza 3 sefer burnumuza 3 sefer ,kulaklar yıkanacak arkaları sıvazlanacak ,kirliyse tabiî ki yıkanacak bu çok açık değilmi.Peki Rabbim bunları unuttu damı sonradan ekleniyor.Ne diyor Rabbim Ben Kuran da ne bir eksik bıraktım ne bir fazla.Bu ayetin hiç mi önemi yok dersiniz?Birde kulp bulmuşuz.Abdestin farzları, sünnetleri.
Rabbim haç görevinden bahsederken bakın ne demiş? Bakara suresinin 197. ayetinde “Hac (ayları) bilinen aylardır. Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur” buyrularak hac aylarına işaret edilmiş ve bu aylarda hacca niyet edilip, başlanılabileceği vurgulanmıştır. Bu kısmı diyanete sormuştum aynen yazdım ve son kısmını özet olarak veriyorum. ( Bu itibarla, arefe günü (Zilhiccenin 9. günü) vakfesi yapılmayan hac geçerli değildir. Hac Dolayısıyla hac ayları içinde ve fakat yukarıda belirtilen günler dışında hac ibadeti yerine getirilemez.) Bu yazdıklarımı dikkatli okuyalım bunları söyleyen Diyanet. Rabbim ayetinde Haccın bilinen aylarda derken diğer ayetlerinde bunların haram aylar olduğunu bu aylarda savaşmanın bile yasak olduğunu anlatır. İşte bu aylarda yani bu 4 ay içinde Hac görevini yapabilirsin demesine rağmen , bizler peygamberimiz in hayatında bir kez yaptığı haç günü haricinde haccın kabul olmayacağını söyleyebilmekteyiz.Tabi yüzlerce insanımız da heba olmaktadır.Hem bilinen aylarda diyeceğiz hem de söylediğimizi unutup yalnız Kurban bayramı ayından başka ayda yapılamaz diyeceğiz.Bunu Rabbime nasıl izah edecekler Huzuru mahşerde bilmiyorum.Bakara Suresi 203.Ayetinde;( Bir de sayılı günlerde Allah`ı zikredin (tekbir alın). Bunlardan kim iki gün içinde (Mina`dan) dönmek için acele ederse ona günah yoktur. Kim geri kalırsa ona da günah yoktur. Ama bu, takva sahipleri içindir. Allah`tan korkun ve bilin ki, siz ancak O`nun huzuruna varıp toplanacaksınız.)Bu ayette de görevin şimdiki gibi haftalarca uzatılmaması gerektiğini gösteriyor.
Rabbim Kuran da ben her şeyi detaylı bir şekilde yazdım diyor.Size Kuran yeter diyor.(Enam Suresi 38. . Biz bu Kitap`ta, herhangi birşeyi ne eksik bıraktık ne fazla yaptık. Onlar, sonunda Rableri önünde haşredilirler. ) Enam Suresi 114. Allah size Kitap`ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah`ın dışında bir hakem mi arayayım? Araf Suresi 52 .Yemin olsun ki, biz onlara, ilme uygun biçimde, ayrıntılı kıldığımız bir Kitap getirdik. Ankebut Suresi 51. Karşılarında okunup duran bir kitabı sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu? Bunda, inanan bir toplum için elbette ki bir rahmet ve bir öğüt vardır. İsra Suresi 36. Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.

Peki bu durumda bizler ne diyoruz? Hayır bize yalnız Kuran yetmez. İslam ı yaşamak için Hadisler ve fıkıh kitapları kesinlikle lazımdır diyoruz. Biz insanlar nedense fazla düşünemediğimiz belli. Rabbim; Zühruf Suresi 44 Gerçek şu: Bu Kur`an sana ve toplumuna elbette ki bir hatırlatıcı/bir düşündürücü/bir şeref/bir öğüttür. Bundan sorumlu tutulacaksınız.
Bakarmısınız Allah bu Kitaptan sorumlusunuz diyor, biz hala yokkkkk biz başka kitaplarada çalışacağız diyoruz.Tabi ondan sonrada Rabbim belamızı veriyor. Daha örnek verecek o kadar çok şey var ki. Çok uzun olur yazı yayınlanmaz diye yazmadım. Nasip olursa daha sonra.Dilerim Rabbimden bizleri Kuran ı doğru anlayan doğru yaşayan kulları arasına sokması. Saygılarımla Haluk Gümüştabak

Yazar : Haluk Gümüştabak

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website