Şükür İçin Bir Neden Daha

hepimizin bildigi ve kabul edecegi gibi vucudumuzda gorevi bilinen ya da hala bilinemeyen bircok sistem bulunmaktadir. ben bu sistemlerin yalnizca birinden bahsedecegim. bu gunluk hayatta belki de varligini cok da farketmedigimiz ve farketmedigimiz icin de bu sisteme sahip oldugumuzu icin Yaratici`ya cok sukretmedigimiz bir tanesi. herkes nefes aldiginin farkinda ve bu yuzden nefes aldigi icin Allah`a sukredebilir. ancak bagisiklik sistemi icin bu durum soz konusu degil.

hepimizin kolunda kacinci sinifta oldugumuzu ya da hangi hastaliktan korunmak icin yapildigini bile hatirlamadigimiz asi izleri mevcut. asi, zayiflatilmis ya da olu mikrop, yahut hastaliga neden olan etken madde parcaciklarindan olusur. vucuda bu tur bir maddeyi sokmanin mantigi ise henuz vucut o hastalikla tanismamisken, bu mikrobu zayif bir sekilde bagisiklik sistemine tanitmak ve bagisiklik sisteminin bu hastaliga karsi antikor uretmesini mumkun kilmaktir. aksi takdirde vucut mikrobun guclu haliyle karsilasip hastaliga yenik dusebilir.
burada onemli olan nokta bagisiklik sisteminin varligidir. eger bagisiklik sistemi olmasaydi asi gibi bir koruyucu da mumkun olmazdi. dunya nufusunun buyuk bir kismi havayla, suyla kolayca bulasan hastaliklar yuzunden yok olabilirdi. bu yuzden gerek asinin ise yariyor olmasi, gerekse asiyi mumkun kilan bagisiklik sisteminin varligi icin Allah`a cok sukretmeliyiz. bagisiklik sistemi uzerine cok dusunmedigimiz ve her an varligini farketmedigimiz bir mekanizma, ancak oyle yasamsal bir gorevi var ki uzerinde daha cok dusunulmeli ve Allah`in her insanin vucuduna bagisladigi bu sistem icin sukretmeli ve boyle bir sistemin rastgele varolmaktan ne kadar uzak oldugunun farkinda olmaliyiz.

Yazar : yasemin

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website