Allah`ı anmak, kötülüklerden korur

Yüce Allah kitabında şöyle buyurmuştur:

“Kitaptan sana vahyedileni oku ve namazı da kıl. Çünkü namaz kötü ve iğrenç şeylerden alıkoyar. Elbette Allah`ı anmak, en büyük(ibadet)tir. Allah, ne yaptığınızı bilir. ”
29-Ankebut Suresi, 45. ayet

Bu ayet ve benzeri birçok ayet namazın ve Allah`ı anmamızı sağlayan diğer ibadetlerin bizi kötülüklerden uzak tutacağını belirtmektedir. Namazın huşu, yani konsantrasyon içinde kılınması bu yüzden çok önemlidir. Namazı sadece belli vücut hareketlerinden ve dualar okumaktan ibaret görmek bu yüzden büyük bir hatadır. Çünkü namaz Allah için değil, kendi iyiliğimiz için yaptığımız bir ibadettir ve aceleyle gelişigüzel kılınmış namaz inananlara gerçek bir katkı sağlamayacaktır. Kendimize sormamız gereken soru namaz kıldıktan sonra hayatımızda bir değişiklik olup olmadığıdır. Eğer namaz kılmamız bize kötülüklerden sakınma anlamında bir şey katmıyorsa namazlarımızı gözden geçirmeliyiz.

Namaz kılmak Allah`ı anmanın önemli bir yoludur. Ancak inananlar gün içinde Allah`ı anmayı sürdürmelidirler. Kuran, kalktığımızda, öğlene erdiğimizde, güneş batarken Allah`ı yüceltmemizi tavsiye ediyor. Örneğin Tur suresinin 48 ve 49. ayetlerinde Allah şöyle buyuruyor:

“Rabbinin hükmüne sabret, çünkü sen, gözlerimizin önündesin (korumamız altındasın), Kalktığın zaman Rabbini övgü ile an.
Gecenin bir kısmında ve yıldızların ardından da O`nu yücelt. ”

Benim bu noktada inanan kardeşlerime bir önerim olacak. Gün içinde Allah`ı anmayı unutabiliyoruz. Bunu engellemenin en güzel yolu kendi ritüellerimizi oluşturmak ve Allah`ı anmayı düzene sokmaktır. Örneğin kırmızı ışığa her yakalanışımızda Allah`ı hatırlayabilir, onu yüceltebiliriz. Ya da bir yere giderken trafiğe takıldığımızda. Veya kuyruğa girdiğimizde. Her yemekte, araçlara bindiğimizde, gece uyurken vb. Böylece Allah`a hayatımızda daha çok yer verir, kötülüklerden daha fazla sakınırız. Bir süre uğraşırsanız bu güzel hareketin bir alışkanlık haline geldiğini göreceksiniz inşallah.

Yazar : Derya

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website