KADER İLE İLGİLİ ANLAŞILAMAYAN HUSUSLAR

Bütün güzellikler Allahtandır ve bütün kötülükler bizim elimizdendir demek bizden kaynaklanır demektir yoksa iyilikleri, güzellikleri de yaratan Allahtır kötülükleri, çirkinlikleri yaratan da Allahtır ve bu kötülükleri cezalandıracak olan da Allahtır. Maalesef Allah için zaman kavramının olmaması anlaşılmıyor. Allah şartları yaratıp sonra acaba neyi seçecek diye bilgisizlikten kaynaklanan bir merakla beklemez, bu acizliktir Allah için haşa acizlikten bahsedilemez. İnsanın iradesi yokmudur? vardır. İnsan kendi seçimlerini yapmaz mı? yapar. İnsanlar kötülükler yapar ve bu kötülükleri biz mi yaratıyoruz? haşa bizden kaynaklanır doğru ama biz yaratmayız, Allah böyle kötü bir kader yaratabilir mi demek çok ilginç Allah yaratmıyorsa kim yaratıyor peki? insanlar mı yaratıyor? hayır Allahtan başka yaratıcı yoktur.


Allahın bir şeyi bilmemesinden bahsedilemez, Dünyaya gelmeden kimin cennete kimin cehenneme gideceğini de bilir; kimin nasıl imtihan edileceğini, hangi seçeneklerle karşılaşacağını, özgür iradesini nasıl kullanacağını da bilir. Çünkü bunları yaratan zaten odur. Ve bunlar zaten olup bitmiştir Allah için. Zamanı yaratılanlar yaşar, Allahın zamana bağlı olması düşünülemez, zamana yaratılanlar bağlıdır, zaman dediğimiz sürekli yaratma halinde olan rabbimizin karşımıza çıkardıkları yani yaşadıklarımızdır ve rabbimiz bizi sürekli izlemektedir, herşeyi görmektedir.

Madem herşey önceden belli bizim birşey yapmamıza gerek yok diyenler de komik duruma düşmektedir çünkü bu söyledikleride kaderlerinde belliydi zaten. Allahın herşeyi bilmesi boşuna amel etmemiz, yaşamamız anlamına gelmemektedir: Allah bizim amellerimizi takip etmektedir, izlemektedir, biz de kendi hayatlarımızı yaşamaktayız ve rabbimizin yaratışındaki muhteşem kudretini izlemekteyiz.

Yazar : Aykut Öner

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website