1500 Senedir Böyle Gelmiş…

Kabul etmesi ve anlaması gerçekten zor ama dinimiz büyük bir kitle tarafından 1500 senedir yanlış uygulanıyor. İnsanlar geleneğe ve atalarının uygulamalarına o kadar bağlanıyorlar ki gerçeği anlamak için akıl ve mantık süzgecini kullanmayı devre dışı bırakıyorlar. Oysaki bu anlayış Kuranda sürekli eleştirilmektedir.

Bakara suresi
170: Onlara, “Allah’ın indirdiğine uyun!” dendiğinde: “Hayır! Biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız.” derler. Peki, ataları bir şeye akıl erdiremiyor, doğruya ve güzele ulaşamıyor idiyseler!

Maide Suresi
104: Onlara, Allah’ın indirdiğine ve resule gelin dendiğinde şöyle derler: “atalarımızı üzerinde bulduğumuz şey bize yeter.” Peki, ataları hiçbir şey bilmiyor, doğru yolu bulamıyor idiyseler de mi?

Şimdiye kadar niye kimse ortaya çıkıp düzeltmedi diye düşünürsek, tarih boyunca bu duruma itiraz eden birçok insan ve grup ortaya çıkmış ancak hakim anlayışın ve geleneğin baskısıyla geri plana itilmiştir. Şimdiki gibi fikirlerin demokratik ortamda tartışılmadığı, genel görüşe itiraz edenin kellesinin vurulduğunu düşünürsek durum daha da iyi anlaşılır. Düşünün, şimdi bu gelenekleri savunanlar 1500 senedir böyle gelmiş yanlış olamaz diye itiraz edip yanlış uygulamalarını devam ettirecekler. Bundan 50 yıl sonra tekrar dogruyu anlatmaya çalışanlar ortaya çıktığında bu sefer de 1550 senedir böyle gelmiş denecek ve bu durum böyle sürecek.

Bir yanlışın mantıksızlığın yıllar boyu nasıl sürdürülebileceğine çarpıcı bir örnek: 2012 yılındayız ve hala Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ilköğretim ders kitaplarında Kurandaki ayet sayısı 6666 olarak geçer, bir sayın bakalım gerçekte kaçmış?

Kuran indirileli 1500 sene oldu, ayet sayısı kadar basit bir bilgi (saysanız birkaç saatinizi yada surelerin ayet sayılarını toplasanız yarım saatinizi alır) herhalde hala yanlış bilinmiyordur, yanlış olsa 1500 senedir birileri çıkıp itiraz ederdi derseniz ve bilginin doğruluğunu test etmezseniz bugünkü manzara ortaya çıkar.

Bundan kurtulmak için Kuran’ı dinin tek kaynağı ve hayatımızın merkezindeki rehber olarak kabul etmeli, dini iftiralardan kurtarmak için de bu düşünceyi her ortamda savunup yaygın şekilde bilinmesini ve benimsenmesini sağlamaya çalışmalıyız.


About the Author
Author

Fazil

Comments (3)
Leave a reply

Name (required)

Website