Şerefi Reddedip Azabı Seçen İki Kadın…

Kur’an, alemin kadınlarına üstün kılınan Hz. Meryem ve samimi imanlarından kaynaklanan güzel ahlaklarıyla örnek olan kadınlar dışında, inkarı seçen ve bu yüzden azapla karşılık gören kadınlar hakkında da bilgi verir. Dikkat çekilen kadınlardan ikisinin en önemli ve ortak özellikleri ise peygamberlerin eşleri olmalarıdır.

Peygamberler Allah’ın seçtiği, şereflendirdiği, ilimlerini ve kuvvetlerini artırdığı, üstün kılınmış güzel ahlaklı insanlardır. Eşleri, onların üstün ahlaklarına, hikmetli davranışlarına ve Allah’a itaatlerine en yakın tanıktırlar. Buna rağmen bu iki kadının iman etmemiş olmaları, inananlar için önemli bir ibret konusudur. Kur’an, onların Hz. Nuh ve Hz. Lut ile nikahlandıklarını ancak daha sonra onlara ihanet ettiklerini haber verir.

Allah, inkar edenlere, Nuh’un eşini ve Lut’un eşini örnek verdi. İkisi de, kullarımızdan salih olan iki kulumuzun nikahları altındaydı; ancak onlara ihanet ettiler. Bundan dolayı, (kocaları) kendilerine Allah’tan gelen hiçbir şeyle yarar sağlamadılar. İkisine de: “Ateşe diğer girenlerle birlikte girin” denildi.
(Tahrim Suresi, 10)

Bu iki kadının, Allah’ın seçtiği, sevdiği, hoşnut olduğu kutlu insanlarla aralarındaki yakınlık yalnızca evlilik bağıdır. Kendilerine Allah’ın rahmetini kazandıracak kalbi bir yakınlık değildir. Bu nedenle onları bekleyen, sonsuz azap olmuştur. Hz. Lut’un karısı, iman etmeyen sapkın kavmiyle birlikte helak edilmiştir.

Kavminin cevabı: “Lut ailesini şehrinizden sürüp çıkarın. Temiz kalmak isteyen insanlarmış” demekten başka olmadı. Biz de, onu ve ailesini kurtardık, yalnızca karısı hariç; onu geride (azab içinde kalanlar arasında) takdir ettik. Ve üzerlerine bir yağmur yağdırdık. Uyarılanların yağmuru ne kötüdür.
(Neml Suresi, 56-58)

Onlar dünya hayatında kendilerine verilen imkanları peygamber olan eşlerine ihanet ederek reddetmiş, arınabilecekleri yerde ‘gökten inen iğrenç bir azap’la iyice kirlenmişlerdir. Kendileri için büyük nimet olan şeref yerine, aşağılanmayı haketmişlerdir.

Hz. Nuh ve Hz. Lut, şeytanın ruhlarını kapladığı bu kadınlarla imtihan yaşamışlardır. Müminler, yakınlarıyla özel olarak imtihan olurlar. Örneğin Hz. İbrahim babasıyla, Hz. Nuh eşi ve oğluyla, Hz. Lut eşiyle, Firavun’un karısı Firavun’la imtihan olmuştur. Samimi her mümin, yakınıyla yaşadığı imtihan zamanında, sabır ve tevekkül göstermek ve Kur’an ahlakını uygulamakla sorumludur. İnsanı kurtuluşa götürecek olan, yakınları ve onların Allah’a yakınlığı değil, yalnızca kendi salih amelleridir. Allah Katında insanı üstün kılan sorumluluğunun bilincinde olarak ve yalnızca Rabb’inin rızasını gözeterek kendi yapıp ettikleridir, kendisinin Allah’a yakınlığıdır, o tek Sevgiliye duyduğu aşkıdır.

 


About the Author
Author

elifce

Leave a reply

Name (required)

Website