Kuran Ayetleriyle Alay Edilen Ortamdan Uzaklaşmak…

Okul, iş, sosyal hayat derken farklı farklı insanlarla, düşüncelerle, inançlarla karşılaşıyoruz her anda insanlar giriyor hayatımıza. Benzer olalım olmayalım dostluklar kuruyoruz kimiyle, kimiyle de bulunduğumuz ortam gereği herhangi bir istek ya da isteksizlik duymadan vakit geçirmeye mecbur oluyoruz. Örneğin iş ortamımızı düşünelim. Seçme hakkımız hiç bulunmadığından zoraki bir aynı atmosferi paylaşma durumumuz oluyor. İş dışında da ne kadar konu varsa konuşuluyor çıkılan yemeklerde, öğle aralarında, çalışma esnasında… Mutlaka ama mutlaka bir noktada bir zamanda dini konulara da giriliyor ve birileri tepkisini dile getirişini alaya almaya vardırabiliyor. İnançlı insanlar da bu anlarda kendilerini “gelecekleri” adına pek ele vermek istemiyor haliyle. Savunmaya geçmek istemiyor.  Çok ama çok kolay bir gerekliliği atlıyoruz bu noktada. Evet, belki gerçekten de savunma halinde olmak elinizi kolunuzu bağlayabilir ancak işin alaya vardığı noktada muhabbetin döndüğü yerde durmamamız gerektiğini hatırlatmak adına yazıyorum bu yazıyı.

Çünkü açık şekilde uyarılıyoruz bu konuda:

Âyetlerimiz hakkında (alaylı) konuşmaya dalanları gördüğün zaman, ondan başka bir söze geçinceye kadar artık onlardan yüz çevir. Ama şeytan sana unutturursa, hatırladıktan sonra artık o zalimler topluluğuyla beraber oturma. (En’am 68)

Allah, Kitap’ta size şunu da indirmiştir: Allah’ın ayetlerinin inkâr edildiğini, bu ayetlerle alay edildiğini işittiğinizde, bir başka lakırdıya dalıp gittikleri zamana kadar, o münafıkların yanında oturmayın. Aksi halde siz de onlar gibi sayılırsınız. Hiç kuşkusuz Allah, münafıklarla kâfirleri cehennemde bir araya getirecektir. (Nisa 140)

 

Zor olmasa gerek bu prensibi edinmek.. Madem savunamıyoruz ne yazık ki bazı şeyleri açık açık, en azından o ortamda bulunmama ağırlığını göstermemiz gerekiyor. Peki nedir bu alay noktası?  Bence Allah’ın ayetlerini yok saymak, alay edercesine görmezden gelip farklı manalara çekmek.. Bu sınırı çok rahat anlayabiliriz, hissedebiliriz diye düşünüyorum. Tebliğ edip, güzellikleri anlatamayacağımız bir noktadaysak bu tavrı ortaya koymamız gerekiyor. İnananlar olarak duruşumuzu her daim Allah’ın öğütlediği şekilde sergilemeliyiz.

Kur’an’ın her ayetinde hayata rehber edinmemiz gereken çok önemli meseleler var elbette ki ve tekrar tekrar üzerinden geçmedikçe, bir konuya yoğunlaştıkça öncekini unutabiliyoruz. Hayatımıza çok ama çok kolay uygulayabileceğimiz bu 2 ayetin hatırlanması ve alışkanlık haline getirilmesi için umarım faydalı olmuşumdur.

 


About the Author
Author

zeynept.

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website