Inka Uygarlığı

Peru da cusco denilen bir sehir var, burasi yuzyillar once inka uygarliginin baskenti olmus, herkesin bildigi dunyanin 7harikasindan biri olan machupichu da burada bulunmakta. Inkalilar hakkinda bilinen temel algilardan biri sadece  gunese taptiklari, cuscoyu gezerken rehber inkalilar ve dinleri hakkinda onemli bilgiler verdi. Inkalilarin bircok tanrisi vardi, gunes sadece bunlardan biriydi, ay, toprak, tilki , kondordedikleri devasa kus, yilan ve en onemlisi wirakocha.

Wirakocha dedikleri tanriyi herhangi bir sekille ifade edemediklerinden yumurtaya benzer bir resimle anlatmislar, diger tanrilar gunes, ay, tilki, kondor, yilan vs. wirakochanin altinda resmedilmis. Bu bilgiler bana, aslinda her uygarligin temel bir yaratici tanrisinin oldugu, sonradan kurandaki ayetlerden de anladigim uzere bu yaraticinin yaninda baska seylere de inandiklarini gosterdi.

Gecen sene taylandda iken de budizm hakkinda bircok bilgi edindim, ozellikle ayni nokta dikkatimi cekti, budistler de herseyi yaratan bir tanridan bahsediyor, fakat bunun yaninda gerek buda heykelleri ve diger tanrilar olmak uzere bircok seye tapiyorlar. Sonuc olarak Allahin kuranda bahsettigi kavimler ve hikayeleri aslinda eskiden yasanmis ve bitmis olaylar degil, suanda hala olan ve bizim gormemiz ve ibret almamiz icin halihazirda varlar. Ayrica tum bunlar beni su sonuca vardirdi, Allah her kavmi uyarmis ve her kavim aslinda ilk olarak ayni kaynaktan yani Allahtan bilgiyi almis, bunca kavmin tanrisinin ayni sekilde en buyuk, herseyi yaratan olarak ifadesinin  sadece 3 buyuk din icin degil tum dinler icin ayni olmasi cok carpici.


About the Author
Author

tugutlu

Leave a reply

Name (required)

Website