Evrenin Başlangıcı…

13.7 milyar yil once

Zaman yoktu,uzay yoktu,madde ve enerji de yoktu.

Hicbir sey yoktu.En kücucük bir nokta bosluk bile yoktu.

Bu yokluktan kücücük olaganustü bir kipirti belirdi

Ufacik bir titreme..hafif bir dalgalanma,belli belirsiz bir girdap.

Bu kozmik kutunun kapagi acildi ve icinden yaratilis mucizesinin filizleri belirdi..

Deep Time(Derin Zaman) adli kitabindan

Astronom David Darling

Bakara
117 O gökleri ve yeri yoktan var edendir. Bir işin olmasını dilerse, ona sadece ‘Ol,’ der ve olur.

Enbiya
30 inkar edenler gormuyorlar mi ki gökler ve yer bitisikti de biz onlari ayirdik. Her canlı şeyi sudan oluşturduk. Hâlâ iman etmeyecekler mi?

Ayetteki hala iman etmeyecekler mi ifadesi carpici bir ifade olup buna ragmen, yine de anlamlari tasir.Bu gun biliyoruz ki ayette de dikkat cekildigi uzere canliligin varligi icin gerekli olan olgularin basinda su gelir.Ve yine ayetin basinda ki gokler ve yer bitisikti ifadesi bu gune isik tutan muazzam bir tabirdir..

Bigbang buyuk patlama 13.7 milyar once aciga cikan enerji gaz duman..Aslinda olan sey patlamadan cok duzenli bir acilmadir.Ve bu acilmanin siddetinde ki hassas ayarlar gostermistir ki bu acilma biraz daha yavas olsa evren olusamiyor ve tum aciga cikan enerji gerisingeri kendi icine cökuyor..Eger biraz daha siddetli olsa tum enerji atomlari ve maddeyi dolayisiyla da gok cisimlerini olusturamadan sonsuz bir acilimla dagiliyor..

Evrenin baslangicindan bu yana surekli bir genisleyen bir evrende yasadigimizi biliyoruz..1920 li yillarda  Einstein formullerinden yola cikan  Rus kozmolog ve matematikci Alexander Friedmann ve Belcikali fizikci papaz Georges Lemaitre genisleyen evren kuramini teorik anlamda ortaya atan ilk bilim insanlaridir.

1929 yilina gelindiginde ise Edwin Hubble teleskobu basinda yaptigi gozlemler sonucunda uzak galaksiler ve galaksi kumelerinin isiginda ki  kirmiziya kayma durumunu kesfinden sonra bu kumelerin ve galaksilerin birbirlerinden uzaklasitigini gozlemledi..Evrende uzaklasan bir cismin maddenin rengi kirmiziya kayar…Hubble dan sonra daha hassas ve ileri teleskoplarla yapilan tum gozlemlerde ayni sonucu gosterdi.Evren genisliyordu..

Zariyat
47   Göğü gücümüzle biz kurduk ve onu biz genişletmekteyiz.

Yukarida ki Enbiya 30. ayetinde ki durumdan sonra ne oldu? Gokler ve yer bitisikti biz onlari ayridik demek tum evren tum madde tum atom ve atom alti parcaciklar hersey birdi bir aradaydi..Evrenin genislemekte oldugu gercegini de dusunerek 13.7 milyar yili geriye sardigimizda varacagimiz nokta tek bir tekilliktir

Enbiya
30 inkar edenler gormuyorlar mi ki gökler ve yer bitisikti de biz onlari ayirdik

sonra?

SONRA NE OLDU?

Fussilet
11 SONRA DUMAN GAZ halinde ki  GOGE YONELDI ona ve yerkureye İsteyerek yada istemeyerek gelin dedi ikiside isteyerek geldik dediler

Kaostan cikis ve tum evrene bir ölcu koyma ki ölcu koyma bigbang in yani ayrilmanin ilk anindan itibaren mevcuttur..Ilk anlarda ki sicaklik 10 uzereri 32  kelvin ve  kozmik corba kayniyor  ve Planck Zamani 10 uzeri eksi 42 SANIYEYE KADAR SUREN DONEM. Fizik yasalari 10 uzeri eksi 42 saniyeden oncesini BILEMIYOR..Yani fizik ve yasalari burada islemiyor.

Bu sırada, dört temel kuvvet (kütleçekimi, elektromanyetizma, zayıf ve güçlü nukleer kuvvet) büyük olasılıkta tek bir kuvvet olarak birleşmiş haldeydi. Daha sonra bunlarda ayrildi.

sicaklik 10 uzeri 32 den 10 uzeri 28 kelvine dustugu icin madde olusmaya basliyor..

kuarklar yani atom alti parcaciklar.Maddenin yapi tasi olan atomu olusturan atomalti parcaciklari..

İlk elementlerin oluşumundan sonra çok uzun bir süre evren genişlemeye ve soğumaya devam etti.

100.000 yıl sonra evren madde ve ışınım açısından zengin hale geldi.

Evrenin 300.000 yılında sıcaklık 3000 Kelvin’e düştü.

Sonra gazlar yoğunlaşarak kütleçekimi, elektromanyetizma, zayıf ve güçlü nukleer kuvvetlerinde etkisiyle gök cisimleri oluşmaya başladı.Yildizlar ve yildiz kumeleri olustu yani galaksiler.

kamer
49 biz herseyi bir ölcuye gore yarattik

kamer 49 ayetinin dikkat cektigi ÔLCÛ elbette ki Allahin koydugu kaderdir takdirdir.Ve big bang in yani o muazzam bir sekilde ayarlanmis acilmanin pesi sira gelen zamanla aciga cikan dort buyuk kuvvet yani kütleçekimi, elektromanyetizma, zayıf ve güçlü nukleer kuvvetler kendilerine verilen gorev ve olcü dogrultusunda evrende gorevlerini yerine getirmis ve getiriyor olduklarini dusunurekten ben onlarin yasamin canliligin dolayisiyla da insanin hizmetine verilmis bir nevi birer melek olduklari dusuncesindeyim..

Elbette ki en dogrusunu herseyin sahibi Allah bilir..

http://gorensoyleyen2.webnode.com.tr/news/evrenin-baslangici1/

 


About the Author
Author

gorensoyleyen1

Leave a reply

Name (required)

Website