Malı Mülkü İlah Edinenler…

Furkan
43.
Hevasını/egosunu/igreti arzularini  ilâh edinen kişiyi gördün mü? Yoksa sen mi ona vekil olacaksın?

Ego;kovulmuş şeytanla özdeşlemiş,insanı önce kendisine sonra cevresine düsman eden,rezil eden,habersizce alcaltan ve alabildigine kör eden şeytani bir hissiyat..En basta yine şeytani bir olgu olan ırkcılıktan tutun da en basit ornegi olsun diyorum;ben yaparim ben bilirim e kadar,tüm ben duygularının körlemiş ve tavan yapmış halinin getirisidir ego..Allah insanı yarattıktan sonra meleklere,insana secde etmeleri icin emrediyor ama bakın her yanından kibir akan Iblis Kuran da Allah a nasıl bir cevap veriyor..

Araf
12
Allah buyurdu: “Sana emrettiğimde secde etmeni engelleyen neydi?” İblis dedi: “Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın.”

Bu cüretkar cevapta tüm şeytani hisler mevcut..Basta ego,kibir, ırkcılık,kendini yuksek karşısındakini alcak görme…Ve Yüce Allah Sad suresinde aynı konu üzerinden iblise kesin ve onun tüm kibirinin boşa olduguna ve haddini bilmesi gerektigi yönünde bir ultimatom da bulunuyor..

Sad
75
Allah dedi: “Ey İblis, iki elimle yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan neydi? Burnu büyüklük mü ettin, yoksa yücelenlerden mi oldun?”

Günlük hayatımızda ki ugraslarımız,iliskilerimiz,düşüncelerimiz,zevklerimiz,olmak istediklerimiz, olamadiklarimiz vs vs ne kadarı biziz hatta ne kadarı gerekli ve ne kadarının gercekci oldugu tartışılır..Insan igreti arzularına mahkum olmasın yeter ki..Paraya,güce,gosteriş ve zenginligin her türlüsüne sahip olup,üstuneüstlük dünyevi salattan bihaber olanlar,psikolojik kara deliklerin icerisinde,bu gecici zevk hayatının cekim gücüyle,gozleri kör,kalpleri mühürlü olanlardır.Düşüncemde ki ana fikir elbette ki bu dunyanın her türlü guzellik ve nimetlerinden elimizi ayagımızı cekmeliyiz gibi gaflet cercevesi icerisinde degildir,olamazda.Kaldı Kuran da buna karsıdır..

Kasas
77
“Allah’ın sana verdikleri içinde âhiret yurdunu ara, dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana güzel davrandığı gibi sen de güzel davran/Allah’ın sana lütufta bulunduğu gibi sen de lütufta bulun. Yeryüzünde fesat isteyip durma, çünkü Allah fesat peşinde koşanları sevmez.”

Ayetin devamında da yine ve hep oldugu gibi yuce yaratıcı paylaşıma ve destek olmaya dikkat cekmistir..Ben Allah a teslim oldum müslümanım diyen her kişi,zaten hicbir zaman ben diyemez,dememelidir.Müslümanın boyle bir durumu olamaz..Ben duygusu basta da degindigim gibi şeytanın biz insanların yolu üzerine kurdugu baslıca tuzakların başında gelir..Bu şeytanın tuzaklarından sadece birisidir elbette ki ve bildigimiz gibi şeytan Araf suresinde Allah a yönelik olarak bizleri saptırmak icin, Allahin dosdogru yolu üzerine kurulacaginı söylemektedir..

Araf
16.
Dedi: “Beni azdırmana yemin ederim ki, onları saptırmak için senin dosdoğru yolun üzerine kurulacağım.”

Sadece bu ayet üzerinden bile Allah ın bizden ne istedigi ve bizim nasıl olmamız gerektigi konusu üzerine,cevabini biraz düşünerek bulabiliriz..Allah ın dosdogru yolunda; “eşitlik,adalet ve ahlak “gibi üc temel ışigin,hayatımiza en dogru şekilde yansımasıyla yürüyebilecegimiz düşüncesindeyim..

Insan elbette ki en iyiyi ister..En iyi arabaya binmek en iyi telefonu saati kullanmak,en iyi marka giyisileri giyinmek..Bunda aslında bir problem yok..Tüm bunları yani malı mülkü ilah edinmeyip, yıgarcasina, taparcasina cokluk yarısina girmeden sahip olup,savurganlik yapmayıp  ve bunlardan Allah rızasını kazanmak icin infak edenlere,paylaşanlara ne mutlu.. Kötü olan yine tüm bunlara sahip olup aynı anda da nankör olmakta..Igreti arzularını ilah edineni gördün mü diye bize soru soran ayet üzerinden düşünürsek,aslında ayetin işaret ettigi bir diger hususta bu tip kişilerin üzerine düsünmemiz ve ibret almamız yönünde olabilir..Sakın onlar gibi olmayın diyor ayet bir yerde ve Kuranın daha bir cok suresinde bu konuya defalarca dikkat cekiliyor..Malı taparcasina sevip paylaşmayanların sonunun hüsran olacagı bir cok ayetle dilegetirilmistir zaten..

Fecr
20.
Malı, devşirip depolatacak bir sevgiyle seviyorsunuz.

Meryem
77. Ayetlerimizi inkâr edip, “Bana mal da evlat da kesinlikle verilecek.” diyeni gördün mü?
78. Bu adam gaybı mı öğrendi, yoksa Rahman katında bir söz mü aldı?
79. Hayır, hayır! Biz onun söylediğini yazacağız ve onun için azabı uzattıkça uzatacağız.

Konunun birde bir başka yönu var ki o daha icler acisı bir durumda..Olmayıpta varmış gibi göstermek..Standart veya sınırlı imkanlar dahilinde bir hayat yaşayıp kendisini bir cok standartın üstündeymiş gibi sunarak,önce kendini sonra cevresini gereksiz yalanlara inandırmak icin sekilden sekile girmek..Ve yine özendigi ama bir türlü elde edemedigi o hayattan başka bir sey düşünmeyip kendisine verilen rızka,hayata hatta ele ayaga şükretmeyip,o özendigi hayatın kendisinin olması icin olmayacak islere girişip,cok daha onemli ve gerekli konular varken zamanını boşa harcamak..Kaldı ki bu hastalik artık hayatın her yanında..Özellikle de sosyal medya denilen platformlar bu hastalıgın belirtilerini gozlemleyebilmeniz icin oldukca ideal alanlar..Bu birazda psikolojik ve kişilik yetersizligiyle alakali bir konu olabilir..Ego,kompleks,igreti arzu gibi olgular, şeytanın en kötü kokulu vesveselerindendir,bunlardan kurtulun..Cünkü şeytan hicbir zaman “dişlerini fırcalamayacak” emin olun..Biz insanlar nankörüz hemde hani tabiri caizse sapına kadar nankör..

Ibrahim
34.
Kendisinden istediğiniz her şeyden size bir parça verdi. Allah’ın nimetini saymaya kalksanız, sayıp bitiremezsiniz. Doğrusu şu ki insan, gerçekten çok zalim, çok nankördür.

Allah elbette ki diledigine daha genişce,daha fazla bir rızk verir..Diledigine de az..Bana neden daha fazla verilmiyor oysa ben  iyi bir insanım düşüncesi sakat bir düşünce yöntemi olacaktır.Inanan ve bu konular üzerine düsunen bir mümin icin bu konunun cevabı  elbette ki cok kolay olacaktır..Mal mülk ve hatta geniş bir aile sahibi olan bir insan cok kötu bir insanda olabilir ama ona verilen o şans o kişinin sınavidir zaten..O kişi onca malından bir paylaşımda bulunmuyorsa,tüm mali mülkü;onu uyandırılacagimiz,o gelecegi süphe olmayan gûnde kurtaramayacaktir..

Enfal
28.
Bilin ki, mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir imtihan aracıdır. Allah’a gelince,büyük ödül O’nun katındadır.

Işin trajik yani yüce Allah malın mülkün sadece ama sadece birer arac oldugunu söylerken biz insanlarsa nasıl oluyorda bu metaya bu derece tutkun bir hale gelebiliyoruz? Enfal 28.ayetinde ki büyük ödülun;bizim bu dunya sahasında cok onem verdigimiz mal ve mülkten ne derece büyük olabilcegini düşünün..Ilk olarak benim aklıma edebiyet geliyor mesela..Uyandırıldıgımız o günün sabahı bana öyle geliyor ki geride bıraktıgımız dünya hayatı icin diyebilecegimiz ilk şeylerden biri; Ya rabbi sen ne kadar da haklıymışsın dünya hayatı “bu’’ nun yanında “o” muymuş?Ne kadar da basitmis ne kadar da kücükmüs..Gercekten biz hic akletmiyor muşuz..Hani deriz ya bir olay üzerinden zaman gectikten sonra “şimdi ki aklım olsa şöyle yapardım böyle yapardım ‘’ diye..Bir nevi oyle düşünün..

Secde
12.
Günahkârları, Rablerinin huzurunda başlarını eğmiş olarak şöyle derken bir görsen: “Rabbimiz; gördük, duyduk, geri gönder bizi ki hakka ve barışa yönelik iyi iş yapalım. Artık kesin olarak inanıyoruz.”

Ayette ki pişmanılgın hat safhada oldugu aşikar..Ama aynı surenin 14.ayetinde ki cevap kesin bir dille bu istegi geri cevirir..

Secde
14.
Bu gününüzü unutmuş olmanın karşılığını tadın. Kuşkusuz, biz de sizi unuttuk. Yaptıklarınıza karşılık sonsuzluk azabını tadın.”

Dünya nimetlerinden faydalanalım,kazanalım elde edelim..Sükredip elde ettigimizin fazlasını paylasalım.. Inanın bu cok zor bir şey degil..Tüm varlik sahibi insanların bunu yapabildigini düsünsenize..En basiti aclık diye bir şey mi kalırdi bu dünya üzerinde?Sayet böyle olabilseydi eger,” Allah varsa neden aclık var” sorusunun ne denli ufak caplı bir soru olduguda ortaya cıkmıs olacaktı.Bu dünya malına taparcasına sevdalanmak; hayatını,arzularını hep bu yönde putlaştırmak, müslümanim diyen bir insan icin gercekten icler acısı bir manzaradır..Allah şeytanın bu yamuk yolundan herkesi uzak tutsun..Allah dileyeni saptırır..Allah akletmeyeni saptırır..

Seytana kul olmak kolay ama Allah a kul olmak ise özen gerektiriyor,akletmeyi gerektiyor,ödün vermek gerektiriyor,sabır gerektiriyor..Allah dosdogru olanı elbet sever..Oldugunuz gibi olun ve öyle nesiller yetistirin ne olur..Yetinmeyi şükretmeyi bilen,kuran tabiriyle en azından kötülüklerin büyüklerinden kacınan,infak eden insan,Allah ın vaad ettigi o büyük ödüle bir adım daha yaklaşmış demektir..

Yunus
100.
Allah akıllarını kullanmayanların üstüne pislik yagdirir..

Selam ile..

14  06  2015

http://gorensoyleyen2.webnode.com.tr/

 


About the Author
Author

gorensoyleyen1

Leave a reply

Name (required)

Website