Halife; KUR’AN-I KERİM’den Anladığım Kadarıyla 1

Halife; KUR’AN-I KERİM’den Anladığım Kadarıyla 1

Halife;
Bakara Suresi,30.Ayet+En’âm Suresi,165.Ayet+Neml Suresi,62.Ayet+Fâtır Suresi,39. Ayet
Yaratanın Kuran’ı Kerim’de açıkladığı Halife Kavramı yaygın islam anlayışında algılandığı gibi sadece devletin reisine verilmiş bir görev değildir.
Her insana yaşayan birey bazında tek tek verilmiş aynı bir görevdir. Bu görevde dünyada yaşamaya gelen her bireyin kendine has (sorumluluk sınırı =gözüyle gördüğü mesafe ile sınırlı) bir küre içinde yaşadığı varsayımıyla etrafındaki her tür canlı ve cansızdan tam yetkili olarak muhafaza, bakım ve yaşamını ikame sorumluluğu vardır.
Birey yaşadığı süre boyunca etrafındaki her şeyden tam yetkili olarak sorumludur. Detaya girersek nefes aldığı havadan, yaşadığı çevre koşullarından, üzerinde bulunduğu topraktan, etrafında bulunan bitkilerden, hayvanlardan, sokağında yaşayan insanlardan, aynı evinde yaşayan aile bireylerinden sorumlu olduğu gibi bireyin gözüyle gördüğü her tür canlı ve cansız varlıktan sorumludur. Bu varlıkların hayatını ikame etmesinde Halife insan direk sorumludur. Yaşayan her insan Halife olması yani bir bakıma kendi küresinin sahibi olduğu için çevresindeki varlıkları muhafaza, bakım ve yaşamını ikame etme konularında azami sorumluluğu vardır.
Eğer tüm islam alemi bu gerçek Halife görüşünü uygulamaya başlar ve devam ederse kullandığı alanı kirletmemeye, çöplerini toplamaya, hayvanlara, bitkilere, dağa, taşa farklı bakarak gerekli özeni göstererek bir emanetçi gibi davranacak, diğer insanlara değer vererek onların yoksunluklarını, acılarını ve sevinçlerini birlikte hissederek yaşanılan yer bir cennet olacaktır.
Bu hareketi bir tek kişi bile yapsa o dalga dalga direk bireylere ve dünyaya etki eder.


About the Author
Author

Balkanlibeciraga

Leave a reply

Name (required)

Website