SİZ KURAN-I KERİM`İ NASIL OKURSUNUZ ?

Genel olarak halkımızın okuma yazma oranı yüksektir. Ancak insanımızın kitap okuma oranı aynı ölçüde değildir. Dini, Kuran`dan okuyarak öğrenme yüzdesi ise çok çok düşüktür. Kuran, halkımızca bohçalara sarılarak, kütüphanenin en üst rafına kaldırılır. Çok önemli günlerde, Ramazanda, ya da bir ölünün arkasından okunmak üzere okunur. Bu okumalar da Arapça olduğundan hiç birşey anlaşılmaz, sadece güzel bir tını vardır. Allah, Kuran`ı ölüler için değil diriler için göndermiştir. Ayrıca Allah`ın gönderdiği kitabı anlamayacağımız bir dilde okumanın bize ne faydası vardır. Bunun için Kuran meallerini okumalıyız(yorumsuz açıklamasız olanlar). Allah`ın bizden ne istediğini, neleri yapmamamız gerektiğini ancak böyle anlayabiliriz. Bu sayede dinimize yapılan saldırılara da Kuran`dan cevap verebiliriz. Kulaktan dolma bilgilerin yalnışlığını anlarız. Aslında ben Kuran`ı nasıl okumamız gerektiğini yazacaktım ama yazı beni öyle bir yere getirdi ki, daha biz acaba Kuran okuyor muyuz ki diye bir soru aklıma takıldı. Neyse.

Allah, Bakara 121`de “Kendilerine Kitab`ı verdiklerimiz onu, okunuşunun hakkını vererek okurlar. İşte onlar inanırlar… “der.

Kuran okurken, onu bir hikaye, bir masal kitabı gibi okumayalım. Önemli olan hızlı okumak değil. Önemli olan Kuran`ın bize verdiği mesajları en iyi şekilde almak, onu en iyi şekilde anlamak. Bu sayede iyi bir mümin olabiliriz, etrafımıza da Allah`ın mesajlarını daha iyi anlatabiliriz.

Yazar : ACAR GÖNEN

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website