ALLAH`IN ADALETİ

Allah’a inanan insanlar, O’nun adaletinden şüphe etmezler. Ancak dünya hayatına dalıp sonrasındaki ahiretin, sonsuzluk yurdunun varlığını tam idrak edemeyip bir an için bile olsa unutanlar Allah’ın adaletle hükmetmesinin ve adaletin tam olarak gerçekleşmesinin yerinin bu dünya hayatının olmasını beklerler. Durum böyle olunca da, adil olmayan davranışları gördüklerinde çok büyük bir üzüntü duyar, adaletsizliğin giderilmesi için Allah’a dua eder yada Allah’ın koyduğu sınırları aşmak pahasına bile olsa adaleti kendilerince sağlamaya çalışırlar.

Herhangi birinin adil davranmayarak bizim hakkımızı yediği basit bir durumu düşünelim. Birlikte çalıştığımız ortağımız kazançtan bizim payımızdan kendisine hile ile bir miktar aktarıp bizi zarara sokmuş olsun. Tabi olduğumuz sistem içinde hakkımızı mutlaka arayacağız. Eğer ortağımız bunu örtbas edebileceği bir şekilde yaptıysa ve yaşadığımız ülkenin kanunları da bu adaletsiz davranışı cezalandıramıyorsa neler hissedeceğiz ve ne yapmak isteyeceğiz? Bu yaptığının yanına kar kalacağını düşünüp öfkelenecek ve ona cezasını kendimiz vermeye kalkışacaksak bunu nasıl yapacağız? Ödeşmek için bizden çaldığı değerde birşeyi biz de ondan mı çalacağız? Onu da bizim kadar zarara uğratarak öfkemizi dindirmeye mi çalışacağız? Bunları yaparsak hem Allah’ın emrine uymamış oluruz hem de ondan bir farkımız kalmaz.

Oysa ki Allah’ın varlığını ve ahireti yaratmış olduğunu tam olarak kavramışsak endişe edecek birşey yoktur, hatta hesabın görüleceği gün bizi dolandıran ortağımız karşısında alacaklı durumda olacağımız için bu adaletsiz davranış ve hakkımızın yenmesi bizim için bir kazanç bile sayılır ve sevinmemiz gerekebilir.

Kıyamet günü için adalet terazilerini kuracağız/adaleti terazilere koyacağız. Hiç kimseye zere kadar zulüm edilmeyecek. Hardal tanesi kadar birşey olsa onu ortaya getiririz. Hesapçılar olarak biz yeteriz!
21 Enbiya Suresi 47

Yazar : Bilal MAVİ

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website