iman etmek isteyipte edemeyenler için bir öneri

Allah var mı yok mu? Nerdedir? nasıldır? Varsa neden böyle zulümler var vs vs… bazen kişinin kendi kafasında bazende ateistlerle inançlılar arasında böyle kısır tartışmalar sürer gider sonra Kur`an ayetlerinden örneklere döner tartışma.. şimdi ben işe yarayabilecek bir yol önermek istiyorum.. Allah`ı göremiyoruz, varlığını bilemiyoruz ancak gönderdiği iddia edilen kitap elimizde.. bu kitabın beşeri mi ilahi mi olduğuna bakalım diyorum bu sorunu çözmek için.. ilahi bir kitap olduğuna ikna olunur ise, iman sorunu büyük oranda çözülür.

Bunu da isteyen ve samimi olan herkes yapabilir..
öncelikle 1. kitap değişmiş mi, değişmemiş mi? milattan sonra 500-600 yıllar bize uzak bir tarih değil, belgeler halen elimizde.. islam dışında diğer dinlerde durum böyle değildir. belgeleri konusunda peygamberleri konusunda sıkıntı vardır. samimi biri bunu araştırarak bulabilir. 2. kitap beşeri mi ilahi mi? işte kitabı açıp kadınlar şöyle eziliyor, mirasta şöyle haksızlık var, peygambere şöyle kolaylıklar sağlanmış vs vs diye bakmadan önce, ilahi mi diye bakılabilir. Bunun için elzem olan ama gözden kaçan birşey; peygamberimizin hayatını okumaktır.. o dönem coğrafyası, kültürü, dili, o çağ insanlarının hayata dair bilgisi bakış açısı kavranmadıkça Kur`anın ilahi yönü çok eksik kalır. Ayrıca, Kur`an okurken daha önce tuhaf gelen birçok ayetinde peygamberimizin hayatını okudukça yerine oturduğu görülür. (Kur`an o dönemde yaşamış, ne kadar zeki, ne kadar bilgili olur ise olsun asla bir insanın, bunu kendi eliyle yazamayacağını kanıtlayan birçok ayetlerle doludur.. araştıran bunu da görebilir.. aslında bana göre bırakın peygamberimizi bırakın o dönemi, bu bir insan sözü olamaz.. )
ilahi olunduğuna ikna olunursa
değerlendirme ölçüsü değişecektir ve iman başlayacaktır.
3. ilahi ise bakış nasıl değişiyor bir örnek:
günlük bir gazetede gördüğüm bir yazı:
mühendis bir elektronik devre yapar.. 2 devre birbiriyle konuşmaktadır:
1. devre: ben 2. 8 voltla çalışıyorum.. sen?
2. devre: ben 3 voltla çalışıyorum..
1. devre: acaba mühendis kaç voltla çalışıyor….
beşerin ilahi kaynakla teması da bu nispette olacaktır.. elektrik akımı dışında (kimyasal enerji, kinetik enerji, potansiyel enerji, yerçekimi, biyoloji, fizik, tıp, matematik vs vs.. )hiçbir dünyası olmayan devre, mühendisi kavrayabilir mi? kavrayamaz ama zanda bulunabilir.. işte bizlerin Allah hakkında, kendi bilgimizle düşünürsek sadece zanlarımız vardır ve hemen hepsi de hatalıdır.
mühendis kurduğu sistemin kurallarına, devreler gibi, mahkum değildir.. sistem dışıdır..
Bizler sadece, O`nun kendisi hakkında verdiği tanımı bilebiliriz.. kitabını okurken de kendimiz gibi düşünürsek hiçbirşey anlayamayız..
pelinguclugmail. com

Yazar : pelin güçlü

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website