YENİ YILIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Her sene adettendir; okulda, işte, çeşitli topluluklarda geçen senenin değerlendirmesi yapılır, yeni sene için istekler, hedefler belirlenir. Bir firma için bu hedefler daha çok satış yapmak, karı artırmak, çalışanlardan daha fazla verim almak yönündedir. Kişisel bazda ise bu hedefler daha çok eğlenmek, her günün eğlenceli geçmesini istemek yönündedir. Hatta belki de bu yüzden bir çok insan yeni yıla nasıl girersem öyle geçer düşüncesiyle eğlence yerlerine hücum etmekte; tüm yılının aynı şekilde eğlence dolu geçmesini istemektedir. İnsan, bunları düşünürken çoğu zaman gaflete düşerek kendisini ve içinde bulunduğumuz dünyayı Allah`ın yarattığını unutmakta, tamamen dünyevi isteklere yönelmektedir.


Açıkçası Allah, tüm insanların istekte bulunmasını ve bunun icin kendisine yönelmesini istemiştir.

186 Kullarım sana benden sorarlarsa ben Karîb`im, gerçekten çok yakınım. Dua edenin çağrısına, bana çağırıp yakardığı anda cevap veririm. Hadi onlar da bana karşılık versinler, bana inansınlar ki doğru ve iyiyi bulasilsinler. Bakara suresi

Ancak Allah, yapılan isteklerin sadece dünyevi olmamasını, asıl varılacak yer olan ahirette güzellik için, ateş azabından korunmak için kullarının istekte bulunmasını söyler.

200. …İnsanlardan bazısı şöyle der: “Ey Rabbimiz, bize dünyada ver!” Böylesi için âhirette bir nasip yoktur.
201. Onlardan kimi de şöyle yakarır: “Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, âhirette de güzellik ver! Ve bizi ateş azabından koru!”
202. İşte böyle diyenlere kazandıklarından bir nasip vardır. Allah, hesabı çok çabuk görür.

İnsan ömrü gerçekten çok kısa. Zaman algısını daha kolay anlamamız için yeniden ifade etmek gerekirse 100 sene yaşayan bir insan için toplam ömür 36500 gün, 876000 saat. Sürekli geriye doğru sayan, sonunda dünyada ölüm ve ahirette yeniden dirilme olan bir ömür. Ahirette Allah`ın huzurunda her anından hesap vereceğimiz bir yaşam. Allah`ın emredip de yapmadığımız her işten, yasaklayıp uymadığımız her emirden sorguya çekileceğimiz sonunda kızgın alevlerin ceza olarak sunulduğu bir hesap günü. Bunları düşününce insanın yaratıcısının varlığını unutması mümkün gözükmüyor ama bunu her an akılda tutmak, Allah`ın istediği ömrü sürmek ne yazık ki çok zor. Ben kendim için yeni yılda Allah`ın varlığını, beni yarattığını, bu dünyada sınırlı ömrüm kaldığını ve bu sürede ahirette güzellik ve Allah`ın benden rızası için çalışmam gerektiğini her an zihnimde tutacak, beni Allah`ı anmaktan uzak tutacak her şeyi benden uzak tutacak bir yaşama sahip olmak istiyorum. Bunu yine Allah`tan diliyorum.

Tüm insanlar için anı yaşa -Carpediem- felsefesi ile insanları sadece bu dünyada mutlu olma ihtiyacına yönelten, günahlar ve yasaklar yerine bedensel ihtiyaçları öncelik olarak gören tüm düşüncelerin yerini Allah`ın rızasını kazanmaya yönelik amaçların almasını diliyorum.

“Gözünüzü açın! Gönüller yalnız Allah`ın anılmasıyla tatmin bulur.” Rad 28

Yazar : Oguzhan

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website