Böcek ve Bitki Arasındaki Uyum

Soğukkanlı canlılar, bir iş yapacakları zaman gerekli enerjiyi sağlamak için vücutlarını ısıtmalıdırlar. Güneşlenerek vücutları için gereken ısıyı ve enerjiyi elde ederler. Yapılan son araştırmalarda böceklerin, diğer soğukkanlı canlılarda bulunmayan, farklı bir ısınma sistemine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.


Bazı böcek türleri vücutlarını, bitkilerin içine yerleşerek ısıtırlar. Araştırmacılar, Cyclocephala colasi türü böceklerle polenlenen ve Fransız Guyanası`nda yetişen Philodendron solimoesense isimli bitkiyi incelediler. Bu bitkinin çiçeklerinin içine küçük cihazlar yerleştiren bilim adamları, çiçeğin içinde geceleri ısı üretildiğini ve dış ortamdan 4 derece daha fazla sıcaklığın oluştuğunu buldular. Bitkinin içindeki ısı sayesinde böcekler, beslenip üremek için daha çok enerji sağlarlar. Bu bitki, böcekler için o kadar faydalı ve konforlu bir ortam oluşturur ki, böcekler zamanlarının % 90’ını çiçeklerin sıcaklığında geçirirler.

Bulunduğu yerde hareket etmeden duran bu bitki, diğer bitkilere polenlerini ulaştırmak için bir aracıya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı da, ısısından faydalanan böcekler tarafından gerçekleştirilir. Böcekler ise geceleri vücutlarını ısıtmakta zorlanırlar. Bu bitkinin çiçekleri arasına girerek bu ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.

Elbette bütün bu mükemmel ayarlamalar ve uyum, Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah tarafından gerçekleştirilmektedir. Allah bitkiyi ve böceği var etmiş ve onlara birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak özellikler vermiştir.

“De ki: O Allah, birdir. Allah, Samed`dir (herşey O`na muhtaçtır, daimdir, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır). O, doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. Ve hiçbir şey O`nun dengi değildir. ” (İhlas Suresi, 1-4)

Yazar : İbrahim Akın

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website