Hamd Nedir? Kime Yapılır?

11. 05. 2011

Hamd nedir? Kime yapılır?

Fatiha Suresi 2. Elhamdülillahi Rabbil Alemin. /Hamd alemlerin Rabbi Allahadır.

Peki hamd nedir?Hamd tek kelimeyle ÖVGÜ demektir. Yani hamdetmek, hamdedileni övmek demektir. !

Övülmesi gerekenin sadece Allah olduğu Ayetle sabit olduğuna göre, Allahtan başkasını övmek, nedir?

Hamd, şükretmektir diyenler olabilir, onlara şükür kelimesinin Kur`an da şkr köküyle kullanıldığını ve verilen nimetlere teşekkür etmek anlamının verildiğini hatırlatmak isterim.

O halde, niçin Hamdin gerçek anlamı olan övgü, üzeri örtülerek sadece şükür anlamın da anlatılmış ve öğretilmiştir?

Benim kanaatimce, eğer Hamd kelimesi sadece övgü olarak kabul edilmiş olsaydı, Allahtan başkasını övmek mümkün olmayacaktı!Allahtan başkasını da övebilmek için Hamd kelimesinin gerçek anlamı olan Övgü gizlenmiş ve insanlara şükretmek olarak öğretilmiştir.

Şimdi herkes oturup düşünsün! Din adına kimlerin övüldüğünü?Oysa Allah açık bir şekil de, övgünün sadece kendisine ait olduğunu söylüyor!

En`am Suresi 51. Rablerinin huzurun da haşredileceklerinden korkanları, o vahiy ile uyar ki korunabilsinler. Onların O`ndan başka ne bir dostu vardır, ne de şefaatçısı.

En`am Suresi 51. Ayette görüldüğü üzere Allah Rasulüne yeniden dirilme gününden korkanları Vahiyle uyarmasını buyurarak, Allahtan başka bir dost ve şefaatçinin olmadığını söylüyor!!!

Böyle bir Ayete muhatap olan Rasulün insanlara şefaat edeceğini söylemek ne kadar yanlış ise, Hamde Allahtan başkasını layık görmekte o derece yanlıştır.

Birol Çetin

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website