Vasat Ümmet

Değerli dostlarım, yüce Allah müminlerden bahsederken, onları vasat kılınmış bir ümmet olarak(Bakara 143)taarif eder. Nedir vasat ümmet?


Maalesef vasat sözcüğü dilimize anlamından çok uzak olarak yerleşmiştir. `Ne iyi, ne kötü, ikisinin ortası` ifadesi, bu sözcüğü ana anlamından söküp uzaklaştırmıştır. Halbuki vasat `tam orta yolda, hiçbir taşkınlık ve eksiklik yapmayan`anlamındadır. Allah`ın istediği kul da bu vasıfta olmalıdır. Maalesef şu an müslümanım diyen kişilerin çoğu da vasat kelimesi gibi İslam`dan sökülüp uzaklaşmış durumdadır.

Tabii ki bunun başlıca sebebi, Kur`an dan uzaklaşmış olmaktır. Allah`ın bu kitapta her ayrıntıyı söylediğini belirtmesine rağmen, yine Allah`ın emri olan aklın işletilmesi kullanılmamakta, dine ilaveler yapılıp insanların nasıl dua edeceği bile ezberlettirilmekte, ermiş, enbiya adı altında şirk koşturulmakta, yine Allah`ın uyarısına rağmen, bu kitaptan başka hadisler aranmaktadır.

Aşırılık, özellikle dinde aşırılık(Nisa 171, Maide 77, Hud 112)Allah tarafından öfkeyle karşılanmakta, böylelerinin yeri cehennem olarak belirtilmektedir.
Hal böyle olunca, özellikle ibadette aşırılık, sevgi aşkta aşırılık, bizleri acı sona götürmektedir. Zaten bakınız bu aşırılıklar değil midir bu güzel dini ve bu vasat ümmeti bu noktaya getiren?

Maalesef, İslam toplumu olarak dünyadaki yerimiz bellidir, en geri ve en fakir topluluğuz… Ne kadar acı değil mi?Bu söylediklerim istatistiki bilgilerdir ve en acısı yolsuzlukta başı çekenler de yine İslam ülkeleridir.

Kurtuluş yine Kur`an`dır onu anlayabilmek ve vasat olarak yaşabilmektir. Selam ve saygılarımla.

Korkut AĞIN.

Yazar : Korkut AĞIN

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website