Hz. Musa İlk Kez Nasıl Namaz Kıldı

Taha Suresi
9-Ey Muhammed Musa’nın başından geçen olayları sana bildireyim mi?
10-Hani Musa ailesi ile birlikte giderken bir ışık görmüştü de ailesine “siz burada bekleyin ,ben bir ışık gördüm.belki size ondan bir ateş koru getiririmde ısınırsınız.yahut en azından ışığın yanında biri varsa,ondan bir bilgi alırım” demişti.
11-Musa ışığın yanına varınca “Ey Musa!”diye seslenildi.
12-“Ben evet Ben senin Rabbinim.Ayakkabılarını çıkar,çünkü sen mübarek vadide Tuva’dasın.”
13-“Ben seni peygamber olarak seçtim,şimdi sana vahyedeceklerimi ,bildireceklerimi iyi dinle.”
14-“Ben evet ben bir tek Allah’ım.Benden başka ilah yoktur,Bana kulluk et ve salat et(ekımıs salat)(namaz kıl)

 


Taha suresinin 9,10,11,12,13. ayetlerinde Yüce Allah’ın hz. Muhammed’e hz.Musa hakkında bilgi vereceğini ve devam eden ayetlerde de hz. Musanın bir ışık görüp ondan bir ateş almaya veya orada birileri varsa onlardan bilgi almaya gittiğini okuyoruz.Işığın yanına gidince hz. Musa hiç ummadığı bir şekilde Allah’ın kendisine seslendiğini görüyor ve Allah hz. Musaya  mübarek bir yerde olduğu için ayakkabılarını çıkarmasını ve kendisini peygamber olarak seçtiğini söylüyor ve 14. Ayette de bugün kİ çoğu meallere göre namaz kılmasını söylüyor.

Şimdi bu ayetler ışığında hz. Musa’nın Allah’la Tuva’da ilk kez karşılaştığını kesin bir şekilde anlıyoruz.Peki Allah’la ilk kez karşılaşan ve peygamber olacağını bilmeyen bir insan nasıl namaz kılacaktır?namaz buyruğu  veren Allah neden nasıl namaz kılınacağını da elçisine anlatmıyor?halbuki  14. Ayetin sonrasında Firavuna neler anlatacağını en ince detayına kadar anlatıyor ama bu ayetin öncesinde ve sonrasındaki hiçbir ayette nasıl namaz kılacağını anlatmıyor.eğer 14. Ayetteki “ekımıs-salat “sözünü bugün bildiğimiz anlamıyla namaz olarak çevirirsek yukarıda sorduğumuz  sorular cevap ister.Öyle ya firavunun elinde büyümüş bir insan nasıl namaz kılacaktır. Velakin salat kelimesinin kuranda geçtiği yere göre birçok anlamı vardır.dua etmek,ayağa kalkmak,çabalamak,inanmak,çok çalışmak…..gibi bir sürü anlamı vardır.Yukarıdaki ayet kuran mantığıyla düşünülürse

 

14. Ayetin
“Ben evet Ben bir tek Allah’ım benden başka ilah yoktur bana kulluk et ve benim adıma karşılaşacağın güçlüklerle mücadele et”

 

diye çevirisini yaparsak Kuran mantığı  adına daha mantıklı ve doğru olur.En doğrusunu yüce Allah bilir.


About the Author
Author

yusuf

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website