Konuşurken Dikkat Etmemiz Gerekenler…

Hiç kuşkusuz Kuran hayatımızın her alanında yapmamız gerekenler için bize Allah tarafından gönderilmiş bir rehberdir. Ahiret hayatımızı kurtarmak için bu rehberde Allah’ın yer alan emir ve yasaklarına uymamız; her emrine ve yasağına titizlikle dikkat etmemiz gerekir. Ne yazık ki öz eleştiri yaptığımızda veya çevremize baktığımızda inançlı insanların dahi Kuran’ın pek çok emir ve yasağına uymadığını görüyoruz. Özellikle Allah’ı sürekli anmak açısından çok önemli olan namazlarını eksiksiz yerine getiren inançlı kardeşlerimiz bile pek çok yasağı ve emri atlamaktadır. Benim dikkat çekmek istediğim nokta günlük hayatta yapmış olduğumuz konuşmalar. Ne yazık ki işte, okulda, akraba ziyaretlerinde kısacası konuşurken dikkat etmediğimiz konular var. Bunlardan ilki gıybet. Başkalarını çekiştirmekten, arkasından konuşmaktan kendimizi alamıyoruz. Daha kötüsü yaptığımızın yanlış olduğu söylendiğinde, ‘Aman yüzüne de söylerim.’ deyip kendimizi kandırmaya çalışıyoruz. Oysa Kuran ne kadar ciddi bir örnek vererek bu durumun kötülüğünü anlatıyor bize.

“Ey iman edenler! Zandan çok sakının! Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Sinsi casuslar gibi ayıp aramayın! Gıybet ederek biriniz ötekini arkasından çekiştirmesin! Sizden biri, ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bakın bundan iğrendiniz. Allah’tan sakının! Hiç kuşkusuz, Allah tövbeleri çok kabul eden, rahmeti sonsuz olandır.”

Hucurat Suresi-12

Kurandaki örnek, ölmüş kardeşinin etini yemek. Yani buna eş değer tutuluyor gıybet. Bazılarımızın kereviz yemekten ya da işkembe çorbası içmekten bahsedildiğinde buruşan yüz ifadeleri acaba konu ölmüş kardeşinin etini yemek olduğunda ne şekle bürünecek? Gıybetin buna eş değer tutulduğunu unutmayalım. Birilerini çekiştirmeye başlayacağımız anda hemen bu ayeti aklımıza getirelim ve verilen örneği düşünerek hemen susalım.

Ayette konuşurken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu zanda bulunmak. Bu da ne yazık ki çokça yaptığımız bir hata. İnsanların dış görünüşlerine, doğdukları yere, ailelerine bakarak o kadar çok zanda bulunuyoruz ki. Bu yüzden herhangi biri hakkında emin olmadığımız konularda yorum yapmayalım.  Ayetin de belirttiği gibi zanda bulunmanın bir kısmı günah olabilir. Bu yüzden bilmediğimiz konu ve durumlarda yorum yapmaktan kaçınalım. Zan konusundaki hassasiyetimiz otobüsünü ya da uçağını kaçırmaktan korkan bir insandan kat kat fazla olsun.

Yine aynı ayette geçen bir başka konu ise ayıp aramak. Din konusunda müthiş hassas olduğunu söyleyenler bile başkalarının kusurlarını diğer insanlara hemen  anlatmaktan geri kalmazlar. İnsanlar başka insanların kusurlarını bulunca çok önemli bir icat bulmuşcasına sevinirler. Oysa değerli vakitlerini Allah’ın rızasını kazanmak için harcasalar kuşkusuz bu onlar için daha iyi olacaktır. Başka insanlara ait bulduğumuz kusurlar bizlere cennetin kapısını açmayacaktır. Konuşurken bu ayeti aklımızdan çıkarmayalım ve söylediklerimizin farkında olalım.

 


About the Author
Author

Emrah

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website