Şeyhler ve Tarikatlara İhtiyacımız Var mı?

Islami yasayacaksak ne yapmaliyiz? Bu soruyu cozmek icin iki alternatifiniz var. Birincisi taklit, ikincisi arastirma. Birinci yol tabi ki daha kolay. Tek yapmamiz gereken soylenenleri uygulamak. Ama bu yolda saglam bir adanmislik gerekli, yani aklini bi yere koyup yaptiginin dogru olduguna iman gerekli. Ayrica bir de ornek alinacak veya sozunun dinlenilecegi bir araci, bir yardimci da gerekli olabilir. Iste burda karsimiza şeyhler ve tarikatlar çıkıyor. Peki ne bunlardan istediğimiz? Çogunlukla inanılmaz saygı duyduğumuz bu insanlar bize nasıl yardımcı olacak? Gerçekten bu şeyhlere veya tarikatlara ihtiyacımız var mı? Tarikatlar islam geldikten uzun bir süre sonra ortaya çıkmış Osmanlıya dayanan oluşumlar. Tasavvuf akımından etkilenmiş ve her birinin başında şeyh adı verilen bir önderin bulunması gerekli. Tarikatın amacı üyesini Allah`a daha yaklaştırmak. Bu yolda da şeyh aslında Allah`a yaklaşmak için bir bağlantı. Çünkü sıradan insanlar için Allah`a yaklaşmak zor birşey. Ama şeyh zaten din adına çok şey bilen ve Allah`a daha yakın biri. O zaman doğrusu, o zaten yakınsa biz de ona yakın olalım ki sayesinde Allah`a da yakın oluruz. Ama tabi ki şeyhe yakın olmak için de ona tam itaat etmeliyiz.

Peki, ya Allah bu konuda ne demiş;

 

Zumer suresi 3. Ayette: “Haberin olsun; halis (katıksız) olan din yalnızca Allah’ındır. O’ndan başka veliler edinenler (şöyle derler:) “Biz, bunlara bizi Allah’a daha fazla yaklaştırsınlar diye ibadet ediyoruz.”… “

 

Şimdi düşünelim, işte araştırma bu yazıyı okuma, kuranı okuma, veya din adına düşünme ile oluyor. İşte şimdi ikinci alternatiftesiniz. Burda karşımıza şamar gibi çıkan bu ayet hem uyarıcı hem de korkutucu değil mi? Bunca insan yüzyıllar boyunca nasıl bu ayeti görmeyip de şeyhleri Allah`a daha yakın olabilmek için veli edinmiş olabilir? Sorunun cevabı çok basit, insanlar her zaman mantıklı ve doğru olanı yapmak zorunda değil. Çelişkilerle dolu varlıklar olarak yine hatalı ve eksik yaşıyoruz. Yani insanlar düşünmüyor, okumuyor, kafa yormuyor. Taklit ve itaat kolay. Zor ve değerli olanı şu anda yaptığınız araştırma.


About the Author
Author

tugutlu

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website