Ayet Cımbızlamaya Bir Örnek: Haşr 7

Ayet Cımbızlamaya Bir Örnek: Haşr 7

Allah’ın kitabı Kuran’ı dinde yeterli görüp diğer kaynakları (hadis, rivayet vs.) dinde kaynak edinmeyenlerin sık sık karşılaştıkları eleştirilerden biri de; haşr:7 ayetinin, Kuran’ın yanında başka kaynaklara da yönlendirdiği iddiası. Hadis savunucuları tarafından suistimal edilip cımbızlanan bu ayet bakalım hadislere sarılmamız için bir delil mi?

Haşr:
7 elçinin size verdiğini alın; ancak onun size vermediğinden uzak durun.”

Yukarıdaki cümle aslında ayetin tamamı değil, sadece bir bölümü ve bağlam olarak da farklı bir konu üzerinde duruluyor. Aslında ayetin tamamına bakarak, bize ‘hadislere ihtiyacımız olduğunu’ anlatmadığını görebiliriz.
işte ayetin çevirisi:(diğer tüm çevirilere bakabilirsiniz)

59 – Haşr Suresi 7. ayet
Yaşar Nuri Öztürk Meali
Allah’ın, kentler halkından resulüne zahmetsizce aktardığı mal ve nimetler şunlar içindir: Allah, Peygamber, yakınlar, yetimler, yoksullar, yolda kalmışlar. Bu böyle düzenlenmiştir ki, o mal ve nimetler sizden yalnız zengin olanlar arasında dönüp duran bir kudret aracı olmasın. Resul size ne verdiyse onu alın; sizi neden yasakladıysa ona son verin ve Allah’tan korkun. Hiç kuşkusuz, Allah’ın azabı çok şiddetlidir.

Görüldüğü gibi ayet ganimet paylaşımını anlatıyor, Muhammed nebi adına söylenen sözlerden, Muhammet nebinin hükümlerinden (6:114 ayetine göre hüküm koyucu Allah’tır), Muhammed nebinin sünnetinden (ki Kuran’da sadece “sünnetullah” yani “Allah’ın süneti” geçer) bahsetmiyor. Bu ayeti kullanarak Kuran dışı kaynakları savunanlara ayetin tamamını okumasını tavsiye edebilirsiniz.
Selam üzerinize olsun.

20 – TaHa Suresi 114. Ayet
Edip Yüksel Meali
Gerçek Yönetici olan ALLAH çok yücedir. Sana vahyi tamamlanmadan önce Kuran’ı (anlamak için) acele etme ve, ‘Rabbim, bilgimi arttır,’ de.


About the Author
Author

TolgaC.

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website