Kevser Suresindeki İncelik…

Müslüman bir insanın, Kuran’dan iki parça nasibi varsa; biri Fatiha ise, öbürü herhâlde Kevser suresidir. Kuran kurslarında, okullarda ilk öğretilenler arasındadır. Günümüzde namaz kılan insanların ekseriyeti, namazının bir rekatında herhalde bu sureyi okuyordur. Benim sır olarak gördüğüm yer nüzul sebebi ile alakalı.

Hz. Peygamberin erkek çocukları olmasına rağmen, çocukları çok küçük yaşlarda vefat etmiştir. Araplardaki erkek çocuk sayısı ile gururlanma ve soyun erkekten devamına verilen önemden olsa gerek, bazıları Allah Resulü’ nün bu durumunu bir eksiklik (haşa) saymış, Efendimize soyu kesik manasında “ebter” demiştir.

Olay kaynaklarda şöyle anlatılır:

Rasullullah (s.a.v.) mescidden dışarı çıkarken, o da mescide giriyordu. Sehm Oğulları kapısında karşılaştı ve konuştular. Kureyş’in ileri gelenlerinden bir grup da mescidde oturuyordu. As b. Vail mescide girince:

“Konuştuğun adam kimdi?” diye sordular. O da:

“Şu ebter (nesli ke­sik)” deyip Rasullullah (s.a.v.)’ı kastetti. Bu olaydan önce Rasullullah (s.a.v.)’ın Hz. Hatice’den dünyaya gelen oğlu Abdullah vefat etmişti. Onlar oğlu olmayan kimseyi eb­ter (nesli kesik) tabirini kullanırlardı, Bunun üzerine Allah Teala bu sûreyi indirdi.(Esbabı Nüzul, İhtar Yayıncılık,393)

Aslında bunun ile As b. Vail, Hz. Peygamberin ölmesi ile adının bir kaç yıl içinde silinip gideceğini, hiç erkek çocuğu kalmadığı için, kimsenin künyesinde isminin geçmeyeceği, zamanda kaybolup meçhuliyete gideceğini sanmıştı. Ama ne oldu?

İsterseniz bir düşünün kaç tane erkek çocuğunuz olsa, adınız sizlerden binlerce yıl sonra, bir günde belki 1 milyar kez anılır? Hangi buluşu yapsanız ya da hangi savaşı yenseniz günde bir milyoncuğa ulaşabilirsiniz? İşte Allah yaşatırsa böyle yaşatırdı.

Dikkat edin bu sure Kuran’ın en kısa suresidir. Allah istese bu sureyi mesela Bakara’nın 176. ayeti olarak indirebilirdi. Ya da Maide Suresi’nin sonlarına doğru..Öyle yapsaydı muhtemelen sadece hafızların dilinde dolaşan bir ayet olarak kalır, bizlerde yalnızca hatimli teravih namazlarında işitir olurduk.Ama öyle yapmadı.Onu en kolay ezberlenecek sure yaptı ve “Asıl soyu kesik olan sana kin tutan o adamdır”(Kevser 3) diye dillerde marş gibi söyletti. Esas soyu kesiği, ve hakiki anlamda soyu, ismi, ünvanı yaşayacak olanı birbirinden ayırdı.

Sen ne güzel yaşatansın ey güzel rabbimiz. Yaşatan ve öldüren Allah’a kulluk yapanlara selam olsun.

hakandongel@yandex.com

www.hakandongel.com


About the Author
Author

muslumankul

Leave a reply

Name (required)

Website