Son zamanlarda hepimizin dahil olduğu, daha doğrusu doğal bir şekilde fikrinin olduğu konu: İslam dininin kaynakları. Kur’an, hadisler, şeyh-alim gibi isimler verdiğimiz insanların yazıları, kitapları hatta hükümleri. Ben bu konuda kendimize sormamız gereken ilk sorunun -en önemli sorunun- ”Ben neden Müslümanım? ” olduğunu düşünüyorum. Bu soruya vereceğimiz cevabın tartıştığımız soruların büyük bir kısmının aydınlatıcı faktörü olduğu kanısındayım.
İnsan olmak beraberinde yüzlerce soruyu getiriyor. Ben kimim, nereden geldim, nereye geldim, kim getirdi…? En önemlisi de nereye gideceğim? Herkes ölüyor, yok mu olacağım? Akıllı bir hayvan olmak ise beraberinde kontrollü kullanılması gereken içgüdüleri getiriyor.
Bizi kimin yarattığını bilmek tüm cevaplarımızın anahtarı. Bir masa ders çalışmak için, yemek yemek için yapılabilir, testere odun kesmek için. Peki insan? Kim, neden yarattı? Yaşadığımız bu evreni, içindekileri, biz var olduğumuzdan beri hatta öncesinde var olanları kim yarattı ve neden yarattı? Bizden ne istiyor?
Bu soruların yolculuğunda, insanlar var oluşundan beri cevaplar aradı. -Bizlere nasip edilen aklımızın, bu aklı kullanabilmemizin nimeti aracılığıyla.- Kimileri çok tanrılı inancı benimsedi, kimileri putlara taptı, kimileri güneşe, aya, ineğe… Kimileri de tek bir yaratıcının varlığına inandı. Milyonlarca yıllık insan geçmişinde belki de binlerce inanç ortaya çıktı.
Tüm bu evreni, bitkileri, hayvanları, var olan herşeyi ve insanları yaratan bir Yaratıcı’nın olduğunu kabul ettiğimizde, bizleri de herhangi bir amaçla bir varlığın yarattığını kabul etmiş oluyoruz. Eğer bir Yaratıcımız varsa bizimle iletişime geçmesi gerekmiz miydi? Ki böylece sorularımızın çoğu cevaplanmış olurdu ve bizi Yaradana nasıl teşekkür edeceğimizi öğrenebilirdik. Yalnızca bizi gerçekten Yaratana ibadet ve itaat ederdik ki dünyada şarlatan ve yalancılara inanmayalım, kulluk etmeyelim.
Müslümanlık, Hristiyanlık, Musevilik, Yahudilik… Ortak özellikleri tek tanrılı din olmaları ve kutsal kitapları olması. Peki neden Müslümanlık, neden İslam dini? Çünkü insanlık var olduğu sürece Allah bizleri yalnız bırakmadı. Bildiğimiz ve bilmediğimiz peygamberler aracılığıyla bize rehberler gönderdi. Devirler değiştikçe, dönemler kapandıkça Allah bize yeniden ulaştı. Son olarak peygamberimiz döneminde Kur’an-ı Kerim indirildi.İncil’de müjdelendi. Son kitap olarak tüm insanlığa indirildi.Allah bizi yalnız ve sahipsiz bırakmadı, şarlatanlara kulluk etmemizi istemedi.
(( Hûd Suresi 2. Ayet: Diyanet Vakfi:
(De ki: Bu Kitap) «Allah’tan başkasına ibadet etmemeniz için (indirildi). Şüphesiz ki ben, onun tarafından size (gönderilmiş) bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim.))
Sapıklıktan kurtulup, doğruya ve hakka yönelmemiz için bize bir rehber gönderdi: Kur’an-ı Kerim’i. Peygamberimiz döneminde insanlar Allah’a inandı. Peygamberimiz aracılığıyla Kur’an-ı Kerim’in indirilişiyle yaratıcımızın sözlerine inandılar, ibadet ettiler ve Müslüman oldular.
Zuhrüf Suresi-44.ayet- Diyanet Vakfı :
Doğrusu Kur’an sana ve kavmine bir öğüttür. (İleride) ondan sorumlu tutulacaksınız.
Allah bize Kur’an ı hediye etti ve bizi ona uygun yaşamaktan sorumlu tuttu.
Hûd Suresi 1. Ayet:Diyanet Vakfi:
Elif. Lâm. Râ. (Bu sana indirilen), hikmet sahibi (ve) her şeyden haberdar olan (Allah) tarafından âyetleri sağlamlaştırılmış, sonra da açıklanmış bir kitaptır.
Zuhrûf Suresine inananlar -Kur’an a ve Allah tarafından indirilmiş olduğuna inananlar- için dinimizin kaynağı belli. Allah bize Kur’an dan sorumlu tutulacağımızı bu ayetle söylüyor. Hûd suresinde ise Kur’an ın bize açıklandığını söylüyor.
Yusuf Suresi 40. Ayet : Diyanet Vakfi:
Allah’ı bırakıp da taptıklarınız, sizin ve atalarınızın taktığı birtakım isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hüküm sadece Allah’a aittir. O size kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir. İşte dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
Allah bize uymamız için Kur’an ı gönderdi, bizim için açıkladı. Ve Yusuf suresinde hükmün yalnızca kendisine ait olduğunu söyledi. Eğer neden müslüman olduğumuzu veya neden müslüman olmaya devam ettiğimizi sorgularsak dinimizin kaynağını da kolayca bulabiliriz. Allah’a, peygamberimiz aracılığıyla inen Kur’ana inanarak Müslüman olanlar için dinimizin kaynağı belli. Dinimizin kaynağı Allah’ ın bize gönderdiği kitap. Alimlerin izinden ilerleyerek, onların yazıp çizdiği haramların ve helallerin içinde Müslümanlığı yaşamaya çalışanlar için ise alimlerin hükümleriyle kaynak seçmek doğal bir sonuç. Peki gerçek müslümanlık bu mu ? Herhangi bir kulun sözlerini dini hüküm saydığımızda Allah’ın hükmüne ortak koşmuş olmaz mıyız?
Allah’ın emrettiği kaynaktan şaşmamamız dilekleriyle…
Yalnızca Bir Kul