Kuran’a Abdestsiz Dokunulabilir Mi?

Kuran’a Abdestsiz Dokunulabilir Mi?

Kur’an-ı Kerim’e temizlerden başkası dokunamaz. Kuran’a abdestsiz dokunulabilir mi? Kuran Abdestsiz Okunulabilir Mi? Kuran’a temizlerden başkasının dokunamayacağı saygı ile mi alakalı yoksa, yoksa yaratanın bir emri yahut öğüdü mü? Temiz olanlardan başkası dokunamayacağı söylenen kitaba kimler dokunabilir? Peki, gayrimüslimler abdest alarak mı okumak zorundadırlar? Eğer Kuran’a abdestsiz dokunamıyor isek, Kuran programı yüklü olan telefona abdestli mi dokunmalıyız?

Net bir şekilde, tak diye; “Kuran’a abdestsiz dokunulabilir.” neden? Önce dokunulmaması için sen bir neden söyle!

Aslında halkımızın çoğu din konusunda bilgisiz olduğu için en çok getirilen gerekçe “saygılı olunsun diye abdest alınmalıdır.” ama biz, bu soruya daha sonra cevap vereceğiz. Çünkü bu, Kuran’da Bakara suresinde “Aralarında ümmiler var ki, kuruntu ve söylentilerin dışında kitabı bilmezler; bildiklerini zannederler.”deki kişilerin kuruntusudur. Ben öncelikle din adına bir şeyler bilen ama yanlış bilenlerin ve insanları yanlışa yönlendirenlerin delil olarak sunduğu ayeti inceleme taraftarıyım.

56:79 Lâ yemessuhû illâl mutahherûn
Türkçe çevirisi:
Ona temizlerden başkası dokunamaz.

Bu hüküm değil, bir iddiadır. “Kuran’a temizlerden başkası dokunamaz.” Bu temizlik, kesinlikle fiziki değildir. Çünkü, eğer bu fiziki bir temizlik yani abdestli birinin dokunamayacağını iddia ediyorsa, Kuran yanılır. Nasıl mı? Şu an, yanımda Kuran var ve ben ona abdestsiz dokundum. Ama yanlış fetva verenlerin iddiasına göre, Kur’an; “Bana abdestsiz olanlar dokunamaz” diyor. Oysa ki, ben az önce dokundum. Görmüş olduğunuz üzre, bu iddia fiziki bir nitelikte değildir. Manevi bir iddiadır. Kuranda, “müşrikler necistir, pistir.” diyor. Bu onların, yıkanmadığı anlamına gelmez. Bu onların bakış açılarının, algılarının yani kalplerinin temiz olmadığı anlamına gelir.

Bu Ayet Nasıl Anlaşılmalı?
İddia edilen nüzul sebebi şudur. Bu ayet inmeden evvel, vahiy şeytandan geliyor gibi bir takım dedikodular türemişti. Ve ayet bunun olmadığını ve vahye ancak temiz olanlar yani melekler dokunabildiğini söyler. Ve bizler biliyoruz ki, melekler ve elçiler Allah’ın emrini yerine getirirler. Kendi kafalarına göre vahyi değiştiremezler. Yani Kuran’a temiz olmayanlar dokunamamış olurlar. Bu şekilde düşünülmesinin sebeplerinden bir tanesi de bir önceki ayetin saklanmış ve korunmuş bir kitapta olmasıdır.

İddia edilen nüzul sebebinden ayrı bir diğer anlayışta, Kuran-ı Kerim’e dokunmak istiyorsan temiz olacaksın, Kuran’ın dediğini anlamak istiyorsan iyi niyetle yaklaşacaksın. Sağlıklı bir bakış açısı ile bakarsan gerçekleri görebilirsin. Fakat sen bir ateist ve gerçeği aramıyor isen ve ayetleri tamamen anlamak, gerçeği bulmak için okumuyorsan Kuran’ın ne dediğini kavrayamayacaksın. Kuran zaten mushaf olarak değil, mesaj olarak değerlidir. Eğer sen kalben temiz değilsen, niyetin iyi değilse, ayet zaten ne demek istiyor onu tam olarak anlayamayacaksın.

Bunlardan hangisi doğru? Elbette, ikisi de. Kuran şeytandan gelmemiştir, sahtekar ve niyeti bozuk olan Kuran’ın mesajını kavrayamaz. İkisi de bir iddiadır, iki iddia da doğrudur. Yanlış olan “Kuran’a abdestli olanlardan başkası dokunamaz” iddiasıdır. Böyle bir anlamı hiçbir şekilde Kuran’dan çıkaramayız. Ayetin bağlamını incelediğimizde, önceki ayetin “gizli/korunmuş bir kitaptadır” demesi ve sonraki ayetinde “Alemlerin rabbinden indirilmiş” olduğunu bildirmesi, bize bu ayetin daha çok “O’na şeytanlar vahyediyor.” iddiasına yanıt olduğunu anlarız.

Yani anlayacağınız o ki, “Kuran’a abdestsiz dokunmak günahtır.” demek, haramdır. Çünkü, kişi, Allah adına helaller, haramlar koyuyor, helale haram diyor. “Ama Eren, kimileri bunu saygı için yaptığını söylüyor.” Tamam da, saygı göstermek için tercih edilen bir davranış ile bir gereklilik ayrı mefhumlar olup, aynı manada kullanılamaz. Saygı göstermek için abdest almak kişiye kalmıştır. Fakat kimse kimseye bunu dayatamaz, abdestsiz günah olduğunu iddia edemez.

Gerçek şu ki, abdest alınca, insan rahatlayıp ferahladığı için ve daha fazla odaklandığı için, Furkan’ı okuyup anlamak açısından abdest almak iyidir. Hani aç, kapa düzelir derler ya, Kuran’da bir takım ayetleri anlamakta güçlük çekerken bir reset atmak iyi gelebilir. Fakat bu durumu insanlara dini bir emir gibi kakalamak ve insanları abdest alamadığı zaman  Kuran okumasını engellemek haramdır.

Kuran’a abdestsiz dokunmamak saygı mı?
Bununla birlikte bir takım kişiler saygıdan dolayı, Kuran okunabilir ama dokunulamaz gibi bir batıl inanca sürüklendiler. Kuran’a kimin dokunamayacağı ile ilgili ayetin ne olmadığını net bir şekilde anladık. Zaten okuyup, dokunamıyorsan senin saygı gösterdiğin şey, Kuran değil, onun yazıldığı kağıt parçası ve mürekkep damlasıdır. Eğer sen kağıt parçasına ve mürekkebe saygı gösteriyorsan haydi, diğer tüm kitapları okurken de abdest al. Dolayısıyla Kuran’a abdestsiz dokunmamanın saygı olduğu iddiasının samimi olması için ayrıca onun abdestsiz okunmaması da lazım. Kaldı ki, abdestsiz bizler Kuran’dan ezbere ayetler de okuyamayız. Hatta ve hatta abdestsiz olduğumuz için besmele bile çekemez duruma geliriz.

Eğer, kişiler, iddialarında samimi ise, aynı duyarlılık ile Kuran’ı içeren her ne varsa, telefon, flash bellek, bilgisayar ya da internet ağına bağlı olan herhangi bir aygıta abdestsiz dokunmamalılar.

Yani Kuran’a abdestsiz dokunmayıp, okumak saygı değil bir çelişkidir. Şimdi bu çelişkinin unsuru olan, dini oyuna ve eğlenceye çevirmiş olanların ürününü sizlerle paylaşacağım.

Güler misin, ağlar mısın? Ama asıl suç onu yazan elde değil, Kuran’a abdestsiz dokunulamayacağını söyleyen ankebutlu zihinlerdedir. Elbette bunu yazan da suçlu, atalarını körü körüne takip etmek yerine azıcık düşünüp, bu kadar bariz çelişkileri fark etmeliydi. Belki de etti. Ve pazarlamak için, “Kuran’ı şimdi değil abdestli olduğum zaman alırım.” deyip ama gidip başka bir yerden alabilir, müşteri kaçmasın diye böyle bir şey üretti. Bu kuruntuya sahip olan cahillerin (bilgisizlerin)’de kitaptan istifade etmesini istemiş olabilir.

“İncecik jelatinine dokununca abdest yükümlülüğü kalkıyor da, kalın kapağına dokununca abdest yükümlülüğü mü oluyor?” diye insanları düşündürerek, bu terslikte bir iş olduğunu anlamaya ve araştırmaya sevk edebilir. İyi tarafından bakmak lazım.

Özetleyecek olursak, Kuran’a abdestsiz dokunabiliriz. Abdestsiz dokunulamayacağını iddia edenler yanılmaktadır. Kuran’a temizlerden başkasının dokunamayacağını iddia eden ayet, kesinlikle bir insanın fiziki dokunmasından bahsetmemektedir. Ayetin anlamı tahrif edilerek ortaya çıkartılmış görüş ilahi bir emir olmamasından dolayı bir takım kimselerin atalarının geleneklerini, adetlerini ve uygulamalarını devam ettirmek için “saygı” kelimesinin altında bunu bir başka kişilere dikte etmesi için samimi olması gerekir. Samimiyet ise yalnızca abdestsizken mushafa dokunmak değildir. Kuran insanların anlaması ve yaşaması için gönderilmiş bir rehberdir. Bu rehberi ele alırken ve düşünürken fiziki bir yıkanmadan ziyade, manevi bir arınma gereklidir.

Selam ve sevgi ile…


About the Author
Author

erenacarreal Barış, selam hepinizin üzerine olsun. Gönlünüz, huzur ve mutlulukla dolsun.

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website