Bana Allah’ı Göster 1. Bölüm

Bana Allah’ı Göster 1. Bölüm

Bana Allah’ı göster görmezsem inanmam diyenler. Sayıların bir sonu var mı? Cevabınız matematiksel olarak tabi ki “yok” olacaktır. Sonu olmayınca sayılar sonsuza gider denir ve sonsuzluk ortaya çıkar.

Size desem ki işte o sonsuz sayıyı bana gösterebilir misiniz? Eğer gösteremezseniz ben sayıların sonsuza gittiğine ve sonsuzun olduğuna inanmam. Bana sonsuzu nasıl kanıtlarsınız?

Allah’ı bir cismaniyete sahipmiş gibi düşünen bazılarının yaptığı gibi sizde uzun bir sayı gösterdiniz diyelim. Bu seferde diyeceğim ki hani sayıların sonu yoktu? Bu sonsuz ya da sonsuz bir sayı değil ki. Bana sonsuzu gösterin.

Siz de diyeceksiniz ki, bak 1’den başla 2, 3 bu sayıların ard arda sonu yok, sonsuzluk bu sayıların gidişatına bakılıp İDRAK edilecek bir tanımdır. Hemen şuraya iki satır yazılacak bir şey değil, zaten tam olarak bir sayı da değildir.

İşte biz de Allah’ı tanımlarken varlığını sadece İDRAK ederiz. Tamamen bir tanımı yoktur ve tamamen idrak edemeyiz. O bize öğretendir.

1:2 El hamdu lillâhi rabbil âlemîn|e|.

1:2 Övgü, Alemlerin Rabbi ALLAH’adır.

Buradaki Alem kelimesine bakarsanız öğreti manasına geldiğini göreceksiniz. Alt ve üst yapıda bütün öğretileri yüklenmiş her şeyin sahibi olan Allah’a hamd olsun…

Atom altı parçacıklarda bir kod öğreti vardır. Öğretilerine göre hareket ederler. Bir üst kromatidlerde, bir üstü genlerde, DNA’da, kromozomlarda, hücre çekirdeğinde, organellerde, bir üstü hücrede hep bir öğreti bir kod vardır ve öğretilerine göre hareket ederler. Bir üst yapıda karaciğer, böbrek, dalak, akyuvar, alyuvar, kalp, beyin, göz, kulak vb. bütün organlar kendilerine has bir öğretiye sahiptir ve görevlerini yerine getirirler.

İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, ‘’melekler’’, yıldızlar, dünya, galaksiler ve daha nice öğreti sahibi varlıkların artı her bir zerresinin öğretisine kadar. Hem kendilerinin hem öğretilerinin sahibi Allah’a hamd olsun.

Ayrıca hüküm konulduğunda da söylenen sözdür bu, demek ki her an bir öğreti var ve melekler dahi öğrenmeye devam etmekte.

2:32 Dediler: “Sen Yücesin, senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yok. Sen Bilensin, Bilgesin.”

39:75 Melekleri, arşın etrafını çevirmiş oldukları halde, Rablerini hamd ile överken görürsün. Artık aralarında adaletle hüküm olunmuştur. ‘ÖVGÜ, ALEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH İÇİNDİR’ denir.

Bu alt ve üst yapıda en küçük zerreden başlayarak, iç içe üst üste, ayrı ayrı öğretisini yükleyen ve bizlere de her an öğretmekte olan sahibimiz olan Allah’adır ancak övgüler/hamd. Alim kelimesi Allah için kullanıldığında her türlü / sonsuz, öğretinin / ilmin sahibi olan demektir. ‘’EL ÂLİM’’.

Bizde Allah’ı tanımlarken varlığını aynı sonsuzun tanımı gibi sadece İDRAK ederiz. Tamamen bir tanımı yoktur ve tamamen idrak edemeyiz. O bize öğretendir.

Nasıl ki sayılarla sonsuzluğu İDRAK edebiliyoruz ama net bir tanım yapamıyoruz. Zerreden bütün üst yapıların öğretisi olduğuna göre bu öğretilerin sahibinin olması gerektiğini İDRAK etmemiz lazım ama yine de tam bir tanım yapamayız.


About the Author
Author

sonerizgi

Leave a reply

Name (required)

Website