ARKADAŞ ZANNETTİĞİN

Kuran okurken gözüme çarptı sizinle paylaşayım istedim. Saffat Suresi 51 – 56.ayetlerde, arkadaşla ilgili çok dikkat çekici bir örnek var.

51-“İçlerinden bir sözcü şöyle der; Benim yakın bir arkadaşım vardı.”
52-Derdi ki; sen gerçekten şunu tasdik edenlerden misin?
53-Biz ölüp toprak ve kemik haline geldikten sonra, gerçekten cezalandırılacak mıyız?
54-Dedi: siz de bir araştırır mısınız?
55-Araştırdı, nihayet onu cehennemin ta ortasında gördü.
56-Dedi: Vallahi, az kalsın sen beni de buralara düşürecektin.
57-Rabbimin nimeti olmasaydı, kesinlikle ben de şurada toplananlar arasına girmiş olacaktım.


Bu ayetlerden çıkaracağımız birkaç sonuç var. İnsan sosyal varlık olması sebebiyle, çeşitli insanlarla hayatı boyunca beraber oluyor. Aynı şeyleri paylaşıyor, ortak oldukları konuların çokluğu onların yakınlık derecesini belirliyor. Bu işyeri olur, okul olur, çeşitli sosyal alanlar olur. İnsanlar sonuç olarak arkadaşlarından etkilenir. Onun düşüncelerini dinler, farkında olmadan da ondan etkilenir. İnsanı, arkadaşı, doğru yolada götürür felakete de sürükler. Ayetlerden de gördüğümüz gibi iki çok iyi arkadaştan biri cennete giderken diğeri cehennemi boylayabiliyor. Hatta cennete gidecek kadar iyi bir müslüman olan bile, cehennemlik olacak kadar kötü birinden az kalsın etkileniyor.
Bundan dolayı, arkadaşlarımızı seçerken çok dikkat etmeliyiz. Arkadaşlarımızın imanlı olmasına da önem vermeliyiz, olmayanına da dinimizi anlatmalıyız. Allah hepimizi bizi cehennemlik edecek arkadaşlardan korusun.

 

Yazar : FARUK MUHTAR

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website