Kur`an’ın Gözü İle Biz Dinin Neresindeyiz?

Değerli okurlar bir müslümanın temel görevi Yüce Kur’anı okumak anlamak anladıklarıyla da yola koyulmaktır. Bu gün bizler ne yapıyoruz birçoğumuz Kur’anı okuyoruz okuduğumuzu anlamadığımız için ondan bundan duyduklarımızla dinimizi yaşamaya ve yaşatmaya çalışmaktayız. Bu da ister istemez bizleri İslam kültürüne yönlendirmektedir. İşte Kur’anı anlamamak budur, Kur’anı okuyup da bir ayetini dahi anlamıyorsanız biliniz ki bu okumak değildir. Bu sadece kendi kendimizi avutmaktan öteye geçmez. Nedenine gelince bu durumdaki kimseler Yüce Allah’ın emirlerinden ve nasihatlerinden mahrum kalmışlardır. Zaten Yüce Allah akıl sahiplerini bundan dolayıdır ki kendine muhatap almaktadır Yüce kitabımızın birçok ayetinde akıl sahiplerini uyararak Yüce Allah’ın emirlerini tam olarak anlamalarını emretmektedir. Eğer bir Müslüman Kur’anı okuyup anlamıyorlarsa Kusura bakmasınlar bu okumak değildir, bu sadece kendini avutmaktan öteye geçmez. Yüce Allah bir ayeti kerimde bizleri bu konuda şöyle uyarmaktadır.

Kitaba sımsıkı sarılan ve namazı dosdoğru kılanlara gelince şüphesiz biz böyle iyiliğe çalışanların mükâfatını zayi etmeyiz. /Araf. 7/170.
Buyurun hep beraber okuyalım Yüce Allah bizlere böyle emretmektedir. Kur’ana sımsıkı sarılmak ne demektir. Bir düşünelim bakalım evlerimizin başköşesine asarak bilgisinden uzak kalmak mıdır? Yâda vitrinlerimizin tozlu raflarından saklamak mıdır? Yoksa O Yüce kitabı okuyup anlamadan kulaktan dolma rivayetlerle yetinmek midir? Peki, bunlardan hangisi sımsıkı anlamını taşımaktadır. Hayır, bunların hiçbiri sımsıkı anlamından değildir. Çünkü sımsıkı Kur’ana sarılmak demek bunlar değildir. Kur’ana sımsıkı sarılmak demek onu okuyarak anlayarak ve anladıklarıyla yola koyulmak demektir. Sımsıkı sarılmak demek Kur’anla arkadaş olmak demektir. Sımsıkı sarılmak demek onun ayrılmaz dostu olmak demektir. İşte bir müslümanın asıl görevi Yüce Kur’anın çizdiği kırmızıçizgiyi aşmamak demektir. Sevgili Peygamber efendimizin yürüdüğü yoldan yürümek demektir. Kur’an bir müslümanın bu dünyadan beraber yaşaması için en güzel bir arkadaştır. Yüce Allah’a giden yolu sadece ve sadece Kur’an gösterir. Kur’ansız gidilen yoldan barikatlar vardır uçurumlar vardır, şeytan o yoldan bağdaş kurup onları beklemektedir. Kur’an bir müslümanın vazgeçilmez dostu ve arkadaşıdır. Bir insanın nasıl ki suya ihtiyacı varsa bir müslümanın da o kadar Kur’ana ihtiyacı vardır. Kur’ansız gidilen yollardan ideolojiler hâkimdir, kin ve nefret vardır. Bu yolda şirk vardır bu yolda put perstlik vardır bu yolda Hurafelerin merkezi vardır. İşte cehaletin en yoğun olduğu yer Kur’anın olmadığı yerdir. Çünkü Kur’anın olmadığı yerlerden bölücülük vardır, ideolojiler hâkimdir. Kur’anın olmadığı yerlerden Kutsallık birçok şeyde bulunmaktadır. Türbelerden tutun suya kadar hatta taşlara ve ağaçlara kadar her şeyden kutsallık vardır. İşte Yüce Allah bu duruma düşmememiz için bizleri şöyle uyarmaktadır.
Şüphesiz bu Kur’anı farz kılan Allah, elbette dönülecek yere seni döndürecektir. Deki Rabb im hidayetle geleni de apaçık bir sapıklık içinde olanı da en iyi bilendir. Kasas. 28/85.
Yüce Allah bizleri böyle uyarmaktadır. Kur’anın bilgisinin dışına çıkanların yanlış yolda olacaklarını bizlere söylemektedir. Bakınız bundan sonra yeryüzüne ne Peygamber gelecektir nede Kutsal kitap indirilecektir. Son gelen bizim peygamberimizdir en son indirilen Kitap ise Kutsal kitabımız Kur’andır. Bizler doğru yolda olup olmadığımızı ancak Kur’anla kendi kendimizi test edebiliriz. Kur’anın gözü ile bir kendimize bakalım bizler dinin neresindeyiz. Bizler de Müslümanlığın neresindeyiz bir güzelce bunun hesabını kitabını yapalım. Kur’anla doğru ve yanlışlarımızı değerlendirmeye alalım o zaman bizim ne kadar hata ve yanlışlarımız varsa hepsi bir bir su yüzüne çıkacaktır. İşte Kur’an gerçeği budur. Yüce Kitabımız bizleri eğiten kitaptır. Yüce kitabımız bize doğru yolu gösteren kitaptır. Yüce kitabımız Yüce Allah’a giden yolun ta kendisidir. İşte Yüce kitabımız öyle büyüktür ki onu ne kadar övsem yine kelimelerim aciz kalır. Onu yinede hakkıyla övmüş sayılmam. Kur’an öyle Yüce bir kitaptır ki, düşünün bir müslümanın bu Yüce kitabın bilgisinden uzak kalması ne kadar düşündürücüdür. Bir müslümanın Yüce Allah’ın öğütlerinden uzak durması ne hazindir. Bir müslümanın Yüce Allah’ın sohbetlerinden mahrum kalması ne acıdır. İşte bizler bunun farkından olmadan yol almaktayız. Nereye ve nasıl bir yol aldığımızı da kesin bilmediğimiz bir halde seve seve yol almaktayız. Dönüşü olmayan bir yola düşmüşüz hiç sormadan araştırmadan Yüce Allah’ın kelamına değil başkaların kulaktan dolma bilgilerinden yola çıkarak onların tüm anlattıklarına candan güvenerek inanarak gidiyoruz. Kur’anın bilgisinden uzak bir anlayışla gidiyoruz. Aklımızı başımıza alalım bu doğru bir gidiş değil daha yol yakınken Kur’anın yoluna dönelim. Yoksa yarın geç olabilir, Yüce Allah başka bir ayeti kerimde bizlere şöyle emretmektedir.
Onlar ki Rabbinin ayetleri hatırlatıldığı zaman onlara karşı kör ve sağır davranamazlar. Furkan. 25/73.
İşte Yüce Allah iman edenleri bizlere böyle tanıtmaktadır. İman sahibi bir müslümanın ilk işi Kur’ana sarılmaktır. Hem okuyarak hem de anlayarak Kur’anın gösterdiği yoldan yürümektir. Kur’an bir müslümanın can yoldaşıdır. Kur’an bir müslümanın hayat arkadaşıdır. Kur’an bir müslümanın ayrılmaz dostudur. Kur’andan uzak kalan bir Müslüman daima kör ve sağır bir halde yaşamış demektir. Kur’anda uzak bir Müslüman daima kötülüklerle boğuşur, Kur’anda uzak yaşayan bir Müslüman her zaman şeytani düşüncesinin esiri olur ve onun pençesinden kıvranıp durur. Saygılarımla. Haydar akgeyik.

Yazar : HAYDAR AKGEYİK

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website