Mezhepler Nasıl Ortaya Çıktı?

Mezhepler yorumlama farkından dolayı ortaya çıkmıştır. Rivayetlerden birine göre Hz. Muhammed in ölümünden sonraki yıllarda bir grup bir konuda anlaşmazlığa düşmüştür.


Birgün Hz. Muhammed abdestli iken eşine dokunmuştur(bildiğimiz eli ile dokunma olayı işte) ama o an da eli kanıyormuş. Gitmiş abdest almış. Bir kısım “Hz. Muhammed eşine dokunduğu için abdesti bozuldu abdest aldı” derken bir diğeri “Hayır, eli kanıyordu. Bu yüzden abdesti bozuldu, abdest aldı” demiş ve ilk görüş ayrılıkları çıkmıştır.

Böylece mezheplerin temeli atılmış oldu. Mezhepler farklı yorumlamalar yüzünden doğduğundan, hali ile bir sürü mezhep ortaya çıkmış ve herkes benimkisi en doğru yol demiştir. Peki genel mana da baktığımızda mezheplerin varlığı doğru mu? İslama uyuyor mu? Kur`an-ı Kerim de Allah mezhepler konusunda ne demiştir?

Hayır! Mezhep varlığı İslam ile zıtlaşmaktadır. Çünkü İslam Tevhid dinidir, birlik dinidir. Müslümanlar kendi aralarında ayrıma düşemez, düşmemelidir. Nitekim etrafını iyi gözlemleyen bir kişi mezhep yüzünden insanların birbirine düşman olduklarını görüyorlardır.

Öyle ki artık mezhepler bir din gibi görülmeye başlanmıştır. Bilhassa şii-sunii çatışması, mezheplerin varlığının sakıncalı olduğunu düşünenlere günahkar, kafir gözü ile bakmalar. Sanki bu insanlar farklı bir dine mensup ya da müşrikmiş gibi bakmalar ve düşmanlık göstermeler almış başını gidiyor. Üstüne oğlan-kız alıp vermemeler hatta sanki iki ayrı dinmiş gibi ailelerin çocukları evlendi diye evlerini yakmalar… vs Müslümanların zayıf noktası işte bu mezheplerdir. Bunu bilen İslam düşmanları hep buralardan vurmuştur.

Birinin çıkıp alevilik mezhep değil ya da aykırı-sapkın dediğini duyar gibiyim. Nitekim diyen oldu. Bu saçma bir savunma. Dahası kişinin mezhep olarak görmemesi durumu değiştirmiyor veya sapkın olması da birşeyi değiştirmiyor. O gruba dahil olanlar mezhep olarak görmektedir. İstedikleri kadar aykırı olunsun fark etmez… Olay mezheplerin sapkın olup olmaması ya da karşı kişilerin o grubu mezhep olarak görüp görmemesi değildir.

İslam birlik dini olduğu için her daim bir arada olmak zorundadır müslümanlar ama mezheplerin buna engel olduğu son derece aşikardır. Mezheplere ihtiyacımız yok. Yorumlama yapmak isteyen yapar. Ortaya 3-4 yorum atılır. Kişi de en mantıklı olduğunu düşündüğü yorumu alır uygular. Bunun için ayrı gruplara bölünmeye gerek yok. Gruplaşmadan da bu yorumlamar ve uygulanmaları varlığını doğal olarak sürdürebilirdi.

Gelelim Kur`an-ı Kerim de mezhep/fırkalara ne diyor?

Şu bir gerçek ki bizim mezheplerin de Hristiyan mezheplerinden ve onların birbirlerine duyduğu düşmanlıklarından hiçbir farkı yoktur.

Onlardan ki, dinlerini parçalayıp hizipler/fırkalar haline geldiler. Her hizip kendi elindekiyle sevinip övünür. (Rum Suresi 32)

Gördüğünüz gibi Allah fırkalara bölünmeyi hoş görmemiştir. Şahsen ben burada savunan, öven bir uslup görmüyorum. Mezhep savunucuları bu ayetin sadece müşrikler ve ehl-i kitap için olduğunu düşürse (ki öyle düşünüyorlar) çok yanlış olur. Burada onları örnek olarak ele almış ama genel olarak herkese bir uyarı niteliği taşımıştır. Zaten Kuran uslubunu fark eden insanlar genel manada verilen derslerin de böyle kişi ya da kişilerin örnek olarak gösterilmesiyle verildiğini bilir.

Hz. Muhammed`in evine gelip çıkması için bağırı çağıranlar için inen ayet de olduğu gibi. Burada Hz. Muhammed in başına gelen bir olay örnek alınmış ve bağrınıp çağrılmanın hoş olmadığını öğretmiştir Allah bize. Şimdi kim ortaya çıkıp ta “yok yok kapının önünde insanlara çıksınlar diye bağırıp çağırabiliriz, islamca da uygundur zaten” diyebilir? İnsanları rahatsız etmek islamca uygunmudur? Tabi ki hayır.

Bu yüzden bu ayet de mezheplere bölünülmesinin hoş karşılanmadığını açıkca ortaya koymaktadır. Dahası, hadi mezhepler islama uygun olsun diyelim. Bu mezheplerin zarar getirdiğini savunan kişilere günahkar, kafir gözü ile bakma hakkını vermez. Mezhep islam-iman şartı değildir, Kuranda da mezheplere bölünün.. vs dememiştir(aksine böyle yapanlar için olumsuz bir cümle kullanmıştır) Bu açıdan da bakar isek böyle davranan ve baskı uygulamaya çalışanların ap açık günaha sürüklendiği bir gerçektir.

Bu yüzden herkes aklı selim olmalı.. Mezhepler düşmanlık yaratmaktadır müslümanlar içinde ve bu bize zarardır. Bunu hala göremeyen ve islam yerine mezheplere tutunanlar bir an önce gerçeği görmeliler.

Yine de En Doğrusunu Allah(c. c) Bilir!

Saygılar, selametle…

Yazar : Ayça Mutlucan

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website