SUDAKİ MUCİZELER

Arkadaşlar geçen gün dinlediğim bir radyo programında öğrendiklerimi not aldım, size oradan iletiyorum. Meğer suda ne mucizeler varmış!

1. SUYUN ISINDIĞINDA GENLEŞİP HAFİFLEMESİ GİBİ SOĞUDUĞUNDA DA GENLEŞMESİ VE HAFİFLEMESİ
Bilinen tüm sıvılar ısındıkça genleşip soğudukça büzüşürken SADECE SU SOĞUDUĞUNDA DA GENLEŞİYOR!. ısınınca buharlasıp genleşerek hafifileyen su, soğumaya bırakılıyor, + 4 dereceye dek sıcaklığı düşen su tam bu derecede büzülmek yerine genleşmeye başlıyor, soğuma devam ettikçe buzlaşma başlıyor.. ve ağırlaşmak yerine hafifleyen buz üstte tabaka halinde yüzmeye başlıyor. (hepimiz bunu görmüşüzdür)SADECE SUYUN DONMUŞ HALİ OLAN BUZ, SU İÇİNDE, DİBE ÇÖKMEYİP YÜZEBİLİYOR OYSA DİĞER SIVILARIN DONMUŞ HALLERİ O SIVILARA KONDUĞUNDA DİBE ÇÖKÜYOR!Bunun günlük yaşamdaki etkilerine gelince,
Deniz ve göllere etkisi: Havalar soğuduğunda göl ve denizlerdeki su donmaya başlıyor yukarıdaki nedenlerle donan kütle üstte ince bir tabaka halinde yüzüyor.. bu nedenle kutuplarda mesela ayılar buzu kırıp balık avlayabiliyor, eskimolarda.. bu nedenle güneş ışınları suyun yüzeyden bikaç metresine dek ulaşıp baharda, ısıtınca tekrar suların buzları çözülebiliyor. Eğer böyle olmasaydı, donan buz dibe çökerdi, güneşle eriyemezdi ve dünya yüzeyi giderek buzullarla kaplanırdı.
2. SUYUN GİZLİ ISISININ ÇOK YÜKSEK OLMASI: Bunun anlamış şu; sıvılar buharlaşabilmek için çevrelerindeki ısıyı soğururlar ve belli bir sıcaklıkta buharlaşırlar. Bunun için gereken ısıya gizli ısı deniyormuş. gizli ısısı az olan çabuk buharlaşıyor. Mesela alkolle suyu kaynatmaya başlayalım, alkol çabucak buharlaşırken su kaynar da kaynar.. buharlaşıp bitmesi ise epey vakit alır. Bunun faydası nedir? En başta insan vücudunda terlemeye faydası vardır, kaslar ısı üretir ısınırız, ancak vücut ısısı 36 ila 40-41 derece arası bir sıcaklıkta sabittir. sıcaklığımız artınca vücudumuzun yüzde 90 ı su olduğundan su cilde iletilir ve ter bezleri aktive olur oluşan bu sıcaklıktan terlemeyle soğuyup kurtulmaya çalışırız ancak eğer yukarıdaki özellik olmasaydı soğumak için belki litrelerce terlememiz gerekirken sıvı dengezisliği yaratacak kadar terlemeyiz.. üstelik çölde koşsak bile. çünkü vücut yüksek sıcaklığı, suyun gizli ısısının yüksek olması nedeniyle tolere edebilir ve hayati tehlike oluşmaz.

Yazar : pelin güçlü

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website