A B D E S T

Nisa süresinin 43. ayetinde namaz kılmak için abdest alınması gerektiği ve Maide süresinin 6. ayetinde abdestin nasıl alınacağı bildirilmektedir..

Abdest almak sadece namaz için gereklidir.

Kur’an’da, boy abdesti ile ilgi olarak, iyice temizlenmek, banyo yapmanın gerektiği bildirilmektedir. Ayetlerde şekli detaylar veya özel farklı bir temizlenme, banyo yapma şekli bildirilmemiştir.

Her konu da olduğu gibi abdest konusunda da ilmihal kitaplarında yazan bıktırıcı, ayrıntılı detaylar, mezheplerin kafa karıştırıcı yorumları, ilaveleridir.

Namaz abdesti: Yüzümüzün ve dirseklere kadar ellerimizin yıkanması ile başımız ve topuklara kadar ayaklarımızın meshedilmesidir.

Burada dikkat çekmek istediğim konu: İlgili ayette çok açık olarak ayakların mesh edilmesi bildirilmektedir. Ayaklarımıza giydiğimiz çorapların veya adına mesh denilen ayakkabının meshinden, bunların üzerinden ayakların mesh edilebileceğinden bahsedilmez.

Rivayetlere ve mezhep yorumlarına bağlı olarak yapılan bu yöndeki uygulamalar abdestin dolayısıyla namazın geçersiz olmasına neden olabilir.

Çıplak ayaklarımızı topuklarımıza kadar mesh etmemiz veya yıkamamız ayet emrine daha uygun bir davranış olacaktır..

Saygılarımla,

Yazar : Vedat Akbaşak

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website