Lupin Bitkisinin Mucize Özelliği

Sadece gökyüzüne bakarak havanın nasıl olacağını tahmin etmek mümkün müdür? Elbette değildir. Hava durumu ile ilgili tahminler yapan kurumlar dahi ellerindeki teknolojiye rağmen her zaman doğru tahminlerde bulunamazlar. Ancak bunu, hiçbir teknolojik alete gerek duymadan tek başına yapabilen bir bitki vardır. Lupin bitkisi. Bu bitki, büyüyebilmesi için yılın belli zamanlarında havanın sıcak olmasına ihtiyaç duyar. Hava tahmin yeteneğine sahip olan Lupin, hava koşullarının olumsuz olması halinde çimlenmez ve koşulların uygun hale gelmesini bekler. Ortamdaki bütün şartlar tohumun çatlamasına elverişli olsa dahi sıcaklık istediği oranda olmazsa asla tohumlarını çatlatmaz ve donmuş toprakta bir nevi uykuya çekilir.


Şartlar uygun hale geldiğinde ise aradan geçen zamanın uzunluğuna bakmaksızın Lupin tohumları kaldıkları yerden gelişimlerine devam ederler. Yapılan bilimsel araştırmalarda, kaya yarıkları arasında bozulmadan ve çimlenmeden yüzlerce yıl kalan bitki tohumlarına rastlanmıştır.

Tohum, sanki dış dünyadaki hava koşullarından haberdarmış gibi değişiklikler yaşamaktadır. Peki tohumun tek başına dış dünyadaki olaylardan ve hava koşullarından haberdar olması mümkün müdür?

Tohumun içindeki bir mekanizma ona hava durumunu haber vermektedir. Tohum ise sanki bir yerden emir gelmiş gibi gelişimini durdurmaktadır. Peki bu haberleşme sistemi nasıl oluşmuştur?

Elbette bütün bu sistemleri bitki kendi kendine, deneme yanılma yöntemi ile elde etmemiştir. Bitki ilk ortaya çıktığı andan itibaren sahip olduğu bu özellikler genetik bilgisinde zaten kodludur. Lupin bitkisine bu özelliği veren herşeyi kontrolü altında tutan Allah`tır.

Yazar : İbrahim Akın

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website