Check List – Yapılacaklar Listesi

Sabah metroda bir sürü insanla karşılaşıyorum. İnsanlar koşa koşa işlerine gidiyorlar, düşünüyorum bu insanlar ne için çalışıyorlar? Para kazanmak, yeni eşyalar, güzel kıyafetler, seyahate çıkmak, ev almak gibi amaç uğruna hayatın büyüsüne kapılarak gidiyorlar. En basitinden sahip oldukları akıl, göz, sağlık için ne kadar şanslı ve şükran dolu olmaları gerektiğinin farkına bile varmıyorlar. Bir to-do list – check list var ve ‘Hayatı dolu dolu yaşa!’, ‘Carpe-diem’ söylemleri ile yaşamaya çalışılıyor. Peki ya yarın öleceksek? Bugün hayattaki son gününüzse ne yapardınız? Bir an gözlerinizi kapatınız, ve artık yarının olmayacağını, şu anda aldığınız nefesin son nefeslerinizden olduğunu, sizi bekleyen sonsuzluğu düşününüz. Hayatında bir kez bile şükretmemiş birçok insan secdelere kapanıp af dileyecek, tövbe edecektir. Nisa suresi bu duruma şahane bir açıklama ile karşılık veriyor:


Allah`ın, kabulünü üstlendiği tövbe, bilgisizlikle kötülük işleyip de çok geçmeden tövbe edenler içindir. Allah, işte böylelerinin tövbesini kabul eder. Allah Alîm`dir, Hakîm`dir. Yoksa, kötülükleri yapıp yapıp da her birine ölüm geldiğinde, “işte şimdi tövbe ettim” diyenler için tövbe yoktur. Küfre batmış olarak ölenlere de tövbe yoktur. Böylelerine biz korkunç bir azap hazırladık. ( 4-Nisa 17, 18)

Kur’an’daki bu duruma en iyi örnek Firavun’un örneğidir. Ömrünü Allah’a küfretmekle, yüz çevirmekle geçirir ve en sonunda onu yakalayacağı azaptan korkup iman eder. Hayat kısa neden tadını çıkarmayayım diyen insanların hep kaçtıkları aslında o an hepimize aynı uzaklıktadır, aslında. Hangimizin ne zaman öleceğini bilmiyoruz. Bugün yaşamamızın son günümüz olabileceğini düşünmek, hayatı bugün son günümüzmüş gibi Allah’a secde ederek yaşamak, O’nun yolunda canımız ve malımız ile çabalamak olmalı check listimizin tek ve vazgeçilmez maddesi!!! Bu hayata sahip olduğumuz ne malın, ne kariyerin, ne eşin, ne arkadaşın önemi var. Yoksa para, ticaret, eş, çocuk, menfaat çevresi size Allah yolunda cihattan daha mı tatlı geliyor?!!!

De ki: “Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz/menfaat çevreniz, elde ettiğiniz mallar, kesadından korktuğunuz ticaret, hoşunuza giden konutlar sizin için Allah`tan, resulünden ve Allah yolunda cihattan daha sevimli ise artık Allah, emrini getirinceye kadar bekleyin. Allah, yoldan ayrılmış bir topluluğu doğruya ve güzele kılavuzlamaz. ” ( 9- Tevbe suresi 24)

Yazar : Şahika

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website