Allah’ın verdiği cana kıymak!!!

“Allah’ın saygıya layık kıldığı cana haklı bir sebep yokken kıymayın.”

(İsra Suresi-33)

Aradan uzun zaman geçmesine rağmen yakın tarihimizde iz bırakmış siyasetçilerimizden biri, (konumuz siyaset olmadığı için ismini vermeyelim ) kendisine yapılan suikast girişimi sonrasında elinden hafif bir biçimde yaralanmış olarak tekrar kürsüye gelerek o akıllarımıza kazınan konuşmasını yapmıştı: ” Allah’ın verdiği canı Allah’tan başka alacak yoktur!” Olayın üstünden çok zaman geçmesine rağmen ne zaman görüntülerini görsem tekrar tüylerimin diken diken olduğunu bilirim çünkü bu cümle gerçekten insanın içine işliyor. Tabii işlemesinde başıca sebeplerden biri de belki de Allah’ın ayetiyle bu kadar yakından ilgili olmasıdır belki de.

Dünyada birçok felaket insanoğlunu çok zor durumlara hatta geçmişle kıyaslanmayacak kadar zor durumlara sokuyor şu günlerde. Her an dünyanın bir yerinde ya doğal felaketler ya da insan eliyle gerçekleştirilen felaketler birçok cana mal oluyor. Doğal felaketlerin birçoğu engellenemez olsalar da insanoğlunun yine de bunlardan en az şekilde zarar görmesi için yapması gerekenlere ve alması gerekli önlemlere azami dikkat etmesini isteyip sonuçta zararın daha az olmasını dileyip Allah’a dua etmekten başka elden pek birşey gelmiyor.

Peki ya insan eliyle başımıza gelen felaketlere ne demeli? Hergün sayısız canı terör illeti gibi bir belaya kurban vermiyor muyuz? Gencecik insanlar, bebeler, anneler, dedeler, kadın erkek demeden can vermiyorlar mı? Peki bu canlara kasteden insanlar arasında hiç mi Allah’ın ayetine kulak asacaklar yok acaba? Allah daha açık nasıl ifade edebilirdi ki! “Allah’ın saygıya layık kıldığı cana haklı bir sebep yokken kıymayın.” Ve ardından Allah şöyle devam ediyor:

“Kim haksızlıkla öldürülürse, onun velisine yetki/söz hakkı vermişizdir. Ama o da öldürmede sınır tanımazlık etmesin. Çünkü kendisine yardım edilmiştir.” (isra suresi-33)

Allah apaçık belirtmiş işte. Biri haksızlıkla öldürülmüş olsa bile onun velisine söz hakkı verilmiş ve onun bile öldürmede sınır tanımazlık etmemesi istenmekte. Kısacası bir can almanın önüne olabildiğince engeller konmakta. Malesef haksız yere can alan ve almaya devam edenler Alah’ın bu ayetlerini görmezden geliyorlar. Dua ediyorum birgün hidayete ererler de haksız yere can almaya son verip Allah’ın saygıya layık kıldığı cana layığıyla saygı duymayı öğrenirler.


About the Author
Author

mertaslan

Leave a reply

Name (required)

Website