Güzel Söz Söylemek

“Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır.” atasözümüzle, kültürümüzün de bir parçası olan güzel söz söylemek; Yaratan’ ımızın da kıymetli sözü Kur’an’ da çeşitli vesilelerle yer verdiği bir özelliktir. Allah güzel sözün kıymetini İbrahim Suresi 24-25. Ayetlerde bakın nasıl mükemmelen ortaya koyuyor: “Görmedin mi Allah nasıl bir benzetme yaptı: Güzel söz, kökü yerin derinliklerinde sabit, dalları ise göğe doğru yükselmiş bir ağaç gibidir ki Rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Düşünüp ders çıkarsınlar diye Allah insanlara böyle temsiller getirir.”

Güzel söz söylemek öyle etkili bir iştir ki, bazen hakkıyla yerine getirilmeyen hayırdan bile daha kıymetlidir. Bakın Alemlerin Rabbi bu konuda ne diyor: Güzel, yapıcı bir söz, bir bağışlama, ardından bir eziyet gelen sadakadan daha üstündür. Allah Ganî’dir, cömertliğine sınır yoktur; Halîm’dir, hoşgörüsüne sınır yoktur.” Bakara Suresi 263.

Söz söylerken ağzımızdan çıkana dikkat etmeli, karşımızdakini kırabilecek sözler söylemekten şiddetle kaçınmalı; bilakis güzel sözler söyleyerek hem Her Türlü Üstünlüğün Sahibi Olan Allah’ ın hem çevremizdekilerin takdirini kazanmaya çalışmalıyız. Bütün güzel övgülere lâyık olan Allah şöyle buyurmuştur: “Söyle o kullarıma: “Hep en güzel sözleri söylesinler, çünkü şeytan aralarını bozmaya çalışır. Gerçekten şeytan insanın açık düşmanıdır.”

Unutmamalıyız: “Kötü kadınlar ve kötü sözler, kötü erkeklere; kötü erkekler, kötü kadınlara ve kötü sözlere; temiz kadınlar ve temiz kelimeler ise temiz erkeklere; temiz erkekler de temiz kadınlara ve temiz sözlere yakışır. Bu temiz insanlar, o iftiracıların dedikodularından berîdirler, onlara mağfiret ve değerli büyük bir nasip vardır.” Nur Suresi 26.


About the Author
Author

H.Ayhan

Leave a reply

Name (required)

Website