Sizin en hayırlınız ..(?)..

Hepimiz peygamber efendimizin söylediği rivayet edilen “Sizin en hayırlınız …” sözleriyle başlayan hadislerini duymuşuzdur. Bu hadislere bazı örnekler şunlardır:

“Sizin en hayırlınız Kuran’ı öğrenen ve öğretendir.”
“Sizin en hayırlınız eşlerine en iyi davrananınızdır.”
“Sizin en hayırlınız insanlara en hayırlı olanınızdır.”
“Sizin en hayırlınız namazı vaktinde kılanınızdır.”
“Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olandır.”

Bu hadislerle ilgili sorulara çevremdeki dini görevlilere sorduğumda ve internette yaptığım araştırmalarda aldığım cevaplar genelde şu şekildeydi;

“Hadis alimlerine göre, Peygamberimize soru soran kişilerin durumlarına göre verilen cevaplar olduğunu söylemişlerdir. Mesela anne ve babasına iyi davranmayan bir sahabiye “sizin en hayırlılarınız anne ve babanıza iyi davrananızdır” demiş, namazlarını vaktinde kılmayan bir sahabiye “sizin en hayırlılarınız namazlarını vaktinde kılandır”, ahlakında zaaf bulunan bir sahabiye ise “sizin en hayırlılarınız ahlakça en güzel olanınızdır” şeklinde farklı farklı cevaplar vermiştir.”

Öncelikle böyle bir cevabın alim sıfatını taşıyan bir kişiye yakışmayacağını düşünüyorum. Çünkü böyle bir açıklama hem peygamberimizi küçük düşürücü, hem de akla yatkın değildir. Bu açıklamaya göre peygamberimiz ona soru soran kişilerin durumuna göre, onları iyi yola sevk etmek için iyi niyetli beyaz(!) yalanlar söylemiş olur ki bu mümkün değildir. O zaman burdan çıkarılacak sonuç peygamberimizin böyle bir sözü olmadığı ya da bu sözlerden birini söylemişse bile hangisini söylediğini bilemeyeceğimizdir. Yine görüyoruz ki hadis olduğu iddia edilen sözler güzel şeyler söylüyor olsa dahi biz onları peygamber efendimiz söylemiştir diye inanıp dinin kaynağı olarak göremeyiz.

Şüphesiz dinimiz tek güvenilir kaynağı korunmuş olan kitabımız Kuran- Kerimdir. Kuran dışındaki tüm kaynakları tabiki tamamen reddedemeyiz. Diğer kaynaklar fikir edinmek için, başkalarının din hakkındaki görüş ve inanışlarını anlamaya çalışmak için okunabilir ama bunlara kesin bilgi gözüyle bakılamaz.


About the Author
Author

ibrahim

Leave a reply

Name (required)

Website