Mesh Etmek Yerine Mesh Denen Patiği Kullanmak…

Geçenlerde elime aldığım bir dergideki ilan oldukça dikkatimi çekti. Tam sayfa verilmiş olan ilanda modern teknoloji ile yapılmış “mesh”lerin ne kadar kullanışlı olduğu yazıyor ve müslümanlara bu marka meshleri kullanmaları söyleniyordu.

Tüm renklerine ve albenisine rağmen o reklam aslında İslam adına yapılan yanlış bir uygulamanınn göstergeseydi.

“Mesh etmek” Kuran’da abdest tarif edilirken kullanılan bir fiil. Fakat genel uygulamaya baktığımızda Kuran’da geçen “mesh etmek” ile bugün kullanılan patik şeklindeki “mesh”in kullanılış şeklinin hiç uyuşmadığını görürüz. Kuran’da “mesh” kelimesi şu şek,lde geçmektedir:

 

Maide suresi 6. ayette
“Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi. Mesh edin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin. Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin: yüzlerinizi ve ellerinizi onla mesh edin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki şükredebilesiniz.”

 

Oysa günümüz kullanımında Kuran’da geçen “mesh etmek” eylemi (yani elleriyle sıvazlamak eylemi) patik şeklinde bir objenin mesh edilmesi olarak uygulanmaktadır. Müslümanların bir kısmı abdest alarak giydikleri bu patiği abdestlerinin devamı için kullanmaktadırlar. Bu oldukça yanlış bir uygulamadır. Zira Kuran abdest alırken “başımızı ve ayaklarımızı mesh etmemizi” söyler bize ve bunun her yeni abdest alındığında tekrar edilmesini belirtir. Mesh denen patiği kullanan Müslümanlar ise bunu giydikten sonra abdestleri bozulsa bile mesh etme eylemini bu patiğin üstünden gerçekleştirmekte, yani ayaklarını mesh etmek yerine patiği mesh etmektedirler. Bunun bu işlemi naylon torba üzerinden veya çorap üzerinden yapmaktan hiç bir farkı yoktur. Veya üzerine deri ceket giyen biri, kullarını yıkamak yerine bu ceketi çıkarmadan mesh etse (yani elleriyle ceketi sıvazlasa) ellerini yıkamasına gerek yok denebilir mi?

Kuran bize açık biçimde ayaklarımızı mesh etmemizi  söyler, bunu yaparken de bunun bir patikle gerçekleştirilebileceğine dair bir ifade yoktur. Bazı mezheplerde de bu hususa dikkat çekilmiştir; fakat burada, bu mezheplere atıfla değil, Kuran’a atıfla bunun yanlış olduğu söylenmektedir.

Bu tür yanlışlardan kurtulmak için Kuran’ı anlamak amacıyla okumalı ve bizden ne istendiğini doğru şekilde anlamaya çalışmalıyız.

 


About the Author
Author

Feryal

Comments (7)
Leave a reply

Name (required)

Website