Allah’tan Başkası Adına Kesilmiş Olanı Yememek

“Kurban Bayramınız Kutlu Olsun”

Kitapta yenilmesi haram kılınan yiyecekler dört madde altında sıralanıyor. Domuz eti, kan, leş ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar. Bunların yanında bir yiyeceğin/içeceğin pis olmaması ve  yiyeceğin/içeceğin sarhoşluk vermemesi de kitapta anılan ve dikkat edilmesi gereken hususlardan…Bunlar herkesin bilgi sahibi olduğu şeyler.

Domuz ETİnin haram olduğunu bilmeyen yoktur. Kan ve leş de milyonda bir ihtimalle bile olsa yanaşılacak şeyler değil. Burada da sorun yok. Gelip tıkandığımız nokta “Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar” olarak problemmiş gibi görünüyor. Bu yüzden helal kesim vesaire gibi bir seri vesveseyle yeme işimiz de zorlaştırılıyor. Klasik bilgilerimizle bu kısıtlamaya yaklaştığımızda aklımıza şu soru geliyor? “Kimin Besmele çekip çekmediğini nereden bileceğiz?”

Kendimize bu soruyu sormamızın başlıca nedeni bu güne kadar duyduğumuz, alıştığımız ve gördüklerimiz. Biz sadece besmeleye odaklanıyor ve İslami denen usulleri arıyoruz. Peki kitapta “ehli kitabın kestikleri de size helal kılındı” dendiğine göre mesele sadece “besmele” çekilmesi ve/veya ilk anladığımız şekliyle İslami kesim konusu olmasa gerek. Marketten paketlenmiş şekilde aldığınızın tavuğun besmele ile kesildiğine emin misiniz!!!

Yani öncelikli mesele başkalarının adına kesilen hayvanların haram olması gibi görünüyor. İsterseniz en temiz hayvanı bin besmele çekerek kesin, bu hayvan birilerinin ayağına kesiliyorsa haram değil midir? Eski dönemlerde çoğunlukla putlar adına kesilenler söz konusuydu belki. Bugünse şeyhe yaranmak için, valiyi karşılamak için, başkanı övmek için, insani makamlara saygı için, zorbanın zulmünden korunmak için kesilenler olabilir mi? Kaz gelecek yer için esirgenmeden boğazlananlar olabilir mi? Kesilirken Allah’ın berisinde beşerin de adının anıldığı hayvanlar olabilir mi!!!

En doğrusunu elbette Allah bilir. Konuyu bitirirken… Önümüzde bayram var. Bayramda gezelim, yiyelim, içelim, görüşelim ve barışalım elbette… Ama bunların çoğunu yapamayanları unutmayalım. Kurban bayramını sadece hayvan kesip ziyafet çekme bayramı değil de… Kurban değil de… GARİBAN BAYRAMIna dönüştürebilenlere ne mutlu. Yazıyı bitirirken hiç dallandırıp budaklandırıp uzatmayayım… Bu vesile ile bayramınızı tebrik ediyor, daha güzel günlere köprü olmasını, Allah’tan diliyorum.

Kalemzáde Kãmil

kalemzade.net

@kalemzade


About the Author
Author

Kalemzade Kamil

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website