Kuran Yol Çizer…

Alak
1
Yaratan rabbinin adiyla oku
cagil

Yaratan rabbinin adini anarak,onun gücü ve kudreti uzerinde dusunerek oku,ogren,arastir, bil anla düsün diyor rabbimiz.Kurani oku ,hemde oyle bir oku diyor ki agir agir dusune dusune oku..Insan kitabini oku diyor, kainat kitabini oku tabiati oku diyor.Ayette gecen oku tabirini kitabin satirlarini sadece bildigimiz anlamda okumak anlaminda dusunmek,kuranin ruhuna aykiridir.

Kaldi ki kuran bu ilk emri olan oku arastir bak gör ögren emirleriyle,neyi kastettigini diger baska sure ve ayetlerde dile getirmektedir.

Kurani kuraninda dedidigi gibi agir agir dusune dusune okuyan herkes bunu fark edecektir..

 

Kaf
6
Bakmadılar mı üstlerindeki göğe ki nasıl kurduk onu,
nasıl süsleyip nakışladık?! Yırtığı, çatlağı da yoktur onun.

Bakmadilar mi bakmazlar mi? Kuran yerlerin goklerin canliligin evrenin yaratilmasi konusunda,arastirma inceleme yönünde hep bir tesvikte bulunur..Iste ilk emir olan Oku emri tum bunlari kapsar.

Kuran in akilla bilgiyle arastirmayla celistigini ve hatta Kuran in bu tür yelkenlere ruzgar olamayacagini iddia edenler, Kuran in bilgiye,bilmeye,arastirmaya yoneltici ayetlerini nedendir bilinmez hep gormezden gelirler..

Mülk
3 ve 4.
Birbiriyle uyum ve ahenk içinde yedi gökleri yaratan da O’dur. O Rahman’ın yaratışında/yarattıklarında herhangi bir uyuşmazlık, aykırılık, çelişme göremezsin. Bir kez daha bak! Bir çatlaklık, bir uyuşmazlık görüyor musun? Sonra bakışı iki kez daha döndür! Umudunu kesmiş olarak döner sana göz. Utanmış, bitkin düşmüştür o.

Ankebut
20
De ki: “Yeryüzünde dolaşın da yaratılışın nasıl başladığına bir bakın. İleride Allah öteki oluşmaya da vücut verecektir. Allah, her şeye Kadîr’dir.

Kuranin ilk suresi olan Alak suresi ilk ayetiyle okumaya arastirmaya ogrenmeye yani bilgiye tesvik ederken dördüncü ayetiyle kaleme dikkat ceker..Kalemi ogreten ve kalemi kullanmayi ogreten odur..Kaldi ki ayrica Kalem suresi isminde ayri bir surede mevcuttur.

Kalem
1
Nun..Yemin olsun kaleme ve yazanlarin satir satir yazdiklarina..

Bahsini etmek istedigim, 4 sureden ilk ikisi olan Alak ve Kalem sureleri ilk ayetleri itibariyle dikkati okumaya arastirip bilgi sahibi olmaya yaziya ve yazmaya cektikten sonra..Muzemmil ve Muddesir sureleri ve yine her ikisininde ilk ayetleri itibariyle eyleme gecmekten bahseder.Bu guzel ahenk Kuran boyuncada elbette mevcuttur.

Muzemmil suresi
1  2  3  4
ayetler
Ey giyisisine bürunup yatan.
Geceleyin kalk.kisa bir sure haric.
Gecenin yarisini ayakta ol yahut bundan biraz eksilt
Yahut buna biraz ekle.Ve kurani agir agir dusune dusune oku.

Artik birseylerin zamanidir diyor Kuran.Bu is böyle gitmez ve is sanildigi gibi degildir..Insanliga son mesajdir.

Muddesir
1  2  3
Ey giyisisine burunup kenara cekilen.
Kalk da uyar..
Rabbinin yuceligini duyur..

Ayetlerin inis sirasina görede ardisira gelen bu 4 surenin ilk ayetleri itibariyle birbirleriyle aralarinda ilahi bir bag oldugunu dusunuyorum.Elbette ki tum Kuran birbirinden ayrilamaz ama vurgular acisindan dusundugum zaman giris gelisme sonuc ücgeni icerisinde dusunursek bunun boyle olabilecegini dusunmekte bir sakinca elbette olmayacaktir.

Ve ilginctir Kuranin tamami bir yana sadece bu yazida konu ettigimiz ayetlerde ki vurgu dolu kelimeleri dahi bir araya toplayip okudugumuzda bile ortaya cikan tablo uzerinde dusunulmeye degerdir..

oku ögren arastir bil

yaz yazmak

bak

iki kez daha bak

görüyor musun

dolasin

bir bakin

düsune düsune oku

kalk

kalk da uyar

duyur

 

Kaldi ki elbette tüm Kurani göz onunde bulundurdugumuzda_ ki dogrusu budur_ bu tablonun daha kapsamlisi karsimiza cikacaktir..

Selam ve dua ile

25 03 2015

 

http://gorensoyleyen2.webnode.com.tr/news/kuran-yol-cizer1/

 


About the Author
Author

gorensoyleyen1

Leave a reply

Name (required)

Website