Bakışlarınızı Düşürün!

Nur Suresi
30. Ayet: “Mümin erkeklere söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Kuşkusuz, Allah, yapmakta olduklarınızdan haberdardır.”

Yaşar Nuri Öztürk meali ayetin bana göre “en çarpıcı” emri “bakışlarını yere indirsinler!”

Hani şu bitmek bilmeyen; sürekli artan kadın cinayetleri, tacizler, tecavüzler, ırza geçmeler var ya, biz erkeklerin(!) Allah’ın emri yerine şeytana uymamızın eserleridirler(!). Bu lanet olası aşağılık fiiller, uçkurumuzu bir türlü frenleyemememizin ürünüdürler!..

İnanıyorum ki, Allah’ın, erkekleri dünya hayatında sınadığı en önemli ayetlerden birisidir.

Şeytanın, biz erkekleri  Allah yolundan, doğru yoldan çıkaran en zayıf noktamızın uçkur düşkünlüğü olduğumuzu bilmesi olabilir mi? Evet evet!.. Kesinlikle böyle. Şeytan bu işi biliyor. Şeytan “cinselliği” insanlar arasında çok çok iyi kullanıyor. Karşı cinse olan düşkünlüğümüzü, bir anlık bir görüntüde dahi aklımızı kullanmayıp duygularımızı frenleyemememizi öylesine akıllıca kullanıyor ki, bizleri öylesine dürtüyor ki, o anda her şeyi unutup şeytanın esiri oluyoruz. Son pişmanlığımızı da “şeytana uydum!”diyerek güya aklanmak istiyoruz. Halbuki bu durumlarda Allah’ın emri aklımıza gelse ve bakışlarımızı kaçırsak, onu görmemiş varsaysak hiç bir kötü şey olmayacak… Zaten Allah bizleri kadınlı-erkekli bu durumlar için uyarmıyor mu? “bakışlarınızı yere indirin!”

Oysa bizler Allah’ın bu emri/öğüdü karşısında böyle mi yapıyoruz?.. HAYIR!.. Tam tersine, yanımızdakileri de dürterek, onların da şeytana uymasına yardımcı oluyoruz. Yani onların işleyeceği suçun önderliğini de yapıyoruz. Maalesef bakışlarımızı indiremiyor, gözlerimizi kaçıramıyoruz… Şeytan bizleri hemen yakalıyor ve beynimize fısıldıyor… “Bak bak! İyice bak!.. Bunu kaçırma!.. Sonunda zevk, şehvet olabilir!” diyerek dürtüyor bizleri… Ve biz erkekler bakışlarımızı indir(e)mediğimizde cümlemiz hazır… “Pişmanım!.. Şeytana uydum!”

Oysa, bakışları yere indirmek; sadece kendi ihtiraslarını bastırmak, kendini korumak değil, karşı tarafın namusunu da, ailesini de, onun bedenini de korumaktır…  Keşke düşünebilsek! Keşke Allah’ın onlarca ayetinde emrettiği “Hala aklınızı kullanmayacak mısınız?” cümlesini hiç ama hiç aklımızdan çıkarmasak… Keşke şeytana uymasak ve pişmanlık yaşamasak.

İnandığımız kitabımızda “Bizler Allah’a teslim olanlarız.” diyoruz da, neden cinsellikte Allah’ın emrini unutuyoruz ve şeytana teslim oluyoruz? Kendimize ve yanımızdakilere; “Bak bak! İyice bak!.. Bunu kaçırma!..” diyeceğimize, neden “Hey n’oluyo? Ayıp değil mi? Önüne baksana!”demiyoruz.

“Şeytana uydum!” pişmanlığını yaşamamak için yapılacak şey çok ama çok basit… “Bakışları kaçırmak… Bakmamak, baktırmamak!” Bu kadar basit.

*

Öyle değil mi Şuayip emmi? 75 yaşındaki nur yüzlü, eli öpülesi Hafize teyzemi niye öyle sarıp sarmalayıp örtüler içerisinde yürütüyorsun? Erkekler görmesin diye değil mi? En yakın arkadaşların dahi bakmasınlar diye değil mi? Allah’ın örtünme emri/tavsiyesi bu kadar aşırı olmasa da sen onu hep böyle sarıp sarmalayacaksın değil mi Şuayip emmi? Hafize teyzemi böylesine saklarken sen de bir başkasına bakışlarını düşürüyorsun değil mi Şuayip emmi?

Aslında senin düşüncene katılmamak elde değil!.. Anasının dizinden tahrik olunacağını söyleyen Müslüman(!) erkekler olduğu sürece sen haklısın Şuayip emmi… Ört Hafize teyzemi, örtebildiğin kadar!

*

Ne dersiniz arkadaşlar? Bakışlarımızı düşürebildiğimizde, önce gönüldeki, kalplerdeki  güzelliği göreceğimizin farkında değil miyiz?

Allah’ın emrini yerine getirmenin yanında, yaptığınız fiilin çok daha güzel olacağını, bize yakışanın bu olduğunu göreceğiz… Gözlerimizi kaçırdıklarımızın hepsinin, bizim kardeşlerimiz, bizim annelerimiz, olduğunu göreceğiz.

Yüce Allah inanan herkesi doğru yoldan ayırmasın!

Selam ve Dua ile,

Fikret ARMAN

 

 


About the Author
Author

Fikret Arman

Leave a reply

Name (required)

Website