Kur’an ameli ibadetlerimiz konusunda, yeterli bilgi vermez mi?

Kur’an ameli ibadetlerimiz konusunda, yeterli bilgi vermez mi?

Kur’an ayetlerinin ne anlattığını, ameli ibadetlerimizi nasıl yerine getireceğimizi, Kur’an’dan öğrenemez miyiz? Böyle bir soruyu sormaktan utanıyorum. Çünkü bunun tersini düşünmek, Allah’a ve kitabına saygısızlıktır. Bir yazara yöneltsek ve desek ki, bir kitabın bir yazara yöneltsek ve desek ki, “senin kitabında bahsettiğin yok. Bu konuların anlaşılması için başka kaynaklara ihtiyaç var ‘desek, inanın yazar çok üzülür ve düşün düşünür. “DEMEK Kİ KİTABİMİ YAZARKEN BAŞARILI OLAMAMIŞIM, AMACIMA ULAŞAMAMIŞIM”. Ne yazık ki bu soruyu sorup, doğru cevabı hepimiz bulmalıyız, yaşadığına dair cevapsız olabilir, onun sorumuza cevap vermeyen bir kitap ilan edildi.

Lütfen hatırlayınız, Allah, “sizleri Kur’an’dan sorumlu tutuyorum” diyordu ama bizler çok önemli olan ameli ibadetlerimizin açıklamasını ve nasıl yerine getireceğimiz ile ilgili konuları kur’an’da görebiliriz. Buna nasıl inanırız! Hiç mi düşünmüyoruz? Bunu kabul edersek, “Allah yarattığı kullarına uyarılarını, ikazlarını anlatamıyor ve izah edemiyor” diye karşılık gelir ki bir insanı, Allah’a çok büyük saygısızlık yapmış olur. NEDEN ALLAH, BİZLERİN YERİNE GETİRMEMİZİ İSTEDİĞİ KONULARIN, GEREKEN KADARINI AÇIKLAMASIN, KUR’AN’DA VERMESİN? BUNUN MANTIKLA, AKILLA, KUR’AN İLE İZAHİNİ YAPABİLECEK VAR MI ARAMIZDA? Allah yeni doğan bir bebeğin, iki yıl anne sütünü emmesi gerekiyor Kur’an da yazacak ama Allah’a karşı kulluk görevlerimizi yerine getirmemiz ve ibadetlerimiz

BİR ÖĞRETMEN SİZCE, ÖĞRENCİSİNE GEREKEN BİLGİYİ, GEREKTİĞİ ÖLÇÜDE VERMEDEN, İMTİHAN EDİP SORU SORAR MI? SORMAZ DİYORSANIZ, LÜTFEN AKLA VE MANTIĞA UYMAYAN BİR İSNATTA ALLAH’A BULUNMAYALIM. İNANIN HESAP GÜNÜ, ŞAŞKINA DÖNENLERİN SAFINDA BULURUZ KENDİMİZİ.

Kur’an’a baktığımızda, böyle bir şeyin asla olamayacağını, Kur’an’ın anlaşılması için güzel örneklerle izah ettiklerini, Allah’a yardım ettiler. Allah’ın Kur’an’ı okunmayan bir şeydir. Olanmak Müslüman olduğumuzu söylememizi, hiçbir anlamı kalmaz. Bazı kardeşlerimiz buna bir savunma yapıyorlar ve diyorlar ki;

“KUR’AN İTİKAT İMANİZ YETERLİDİR, AMELİ YÖNDEN PEYGAMBERİN AÇIKLAMALARI GEREKMEKTEDİR. YOKSA KİMSE HACCINI YERİNE GETİREMEZ, NAMAZINI KİLAMAZ, ORUCUNU TUTAMAZ, ZEKİTİNİ VEREMEZ. ”

Bir an bu doğru kabul edelim. Yani doğru kabul edersek, Allah’ın “ Kur’an’ın ipin sarılın, o sana en doğruya ulaşracaktır ” hükmü askıda kalmış. Çünkü Allah ne diyordu, Kur’an’da “ biz onu güzel güzelce değiştir ifadelerle verdik ki anlayasınız ”, “Sana Kur’an’dan hesaba çekeceğim. ”Yine Kur’an, dinde ruhban sınıfında,“ sakın veliler edinip ardı sıra gitmeyin, güvenilecek yardım istenecek veliniz yalnız benim”Ayetlerine de inansız oluruz. Kur’an’dan öğrenmemiz mümkün olmazdı. NAMAZIMIZI KURAN’A GÖRE KILAMIYOR, ZEKÂTIMIZI KUR’AN’A GÖRE VEREMİYORSAK, BİZLERİ İMAN ADINA YÖNLENDİRECEK BAŞKA KAYNAKLARIN OLMASI GEREKİR Kİ, BU DA KUR’AN’IN KARŞISINA YA DA YANINA KOYMAMIZ GEREKEN KİTAPLAR VAR DEMEKTİR.

Hatırlayınız, Allah ne diyordu? Hadi bir benzerini getirmiştim .” Bir benzerini içeren, Kur’an’da açıklanmayan çok önemli konuların açık olduğu, kitapların hoşuna gittiğini anlatıyor. Böyle kitaplar evinde varsa, Kur’an’ı hiç kimse okumaz. Daha açık izah olana kadar okuyabilirsiniz daha buca? Bakın bu düşünceye inandığımızda nasıl da toplumu Kur’an’dan uzaklaştırıyoruz.

Bu konuda düşünmeye devam edelim. Diyelim ki, peygamberimizin hadisleri olmasaydı, sözleri gibi namazımızı kılamazdık, oruçumuzu tutamazdık, hacca gidemez doğruları doğru yerine getiremezdik diye düşünelim. Peki, peygamberimizin döneminden kayda alınmış, bu bilgilere izah ettiği, açıkladığı kitaplar nerede? Allah’ın elçisi böyle bir fikirdir.Herhangi bir etmemek için lütfen kabul etmediği için, Kur’an dışında kayda aldırmamış devam edebilir. PEYGAMBERİMİZDEN GÜNÜMÜZE ULAŞMIŞ KUR’AN DIŞINDAN HİÇBİR KAYNAK KİTAP YOKTUR. “Bir rivayete göre” diye başlamıştı. İnancımızı sizce böylemi yaşamamızı isterdi Yaradan?

Çok daha ilginci, dört halifenin de böyle bir düşüncesinin olmadığının kanıtı olarak, Kur’an dışından bunlarda peygamberimizin sözleriyle diye bir sözün yazılması, nakledilmesi yasaktı, alıcı Allah’ın resulü yasaklamıştı. Bu ölçer de asla kayda alınmış, bir kitap olmaz.

Bu durumda bir soru geliyor. Madem bizler nasıl namaz kılacağımızı, oruç tutacağımızı, zekat vereceğimizi Kur’an’dan öğrenemiyoruz, neden bu ibadetlerimizi yerine getireceğimiz bilgileri, Allah’ın elçisi Kur’an’ın yerini kayda aldırıp bizlere iletmemiş? Şöyle düşünebilir misiniz, PEYGAMBERİMİZ BUNU DÜŞÜNEMEMİŞ, DÖRT HALİFENİN DE AKLINA GELMEMİŞ AMA YAKLAŞIK 200 YIL SONRA BİRİNYENİN AKLINA GELEREK, PEYGAMBERİMİZİN BU KONULARDAKİ SÖZLERİNİ / HADİSLERİNİ TOPLAMIŞ VE BİZLERİN İMANLARINI KURTARMIŞ. ÇOK ŞÜKÜR ONLARIN SAYESİNDE NAMAZIMIZI KILIYOR VE ZEKÂTIMIZI DOĞRU VERİYORUZ. Öylemi din kardeşlerim. Bizler buna mı inanıyoruz?

Lütfen batıl ve yanlış inançlarımızı aklamak adına aklı ve Kur’an’ı devre dışı bırakmayalım, mahşer günü ne Allah’ın ne de Resulünün yüzüne bakamayız. Allah’ın elçisi, özellikle Allah tarafından, ne Hıristiyanların ne de Yahudilerin arasından değil, ÜMMİ toplumun içinden seçilmiştir. ÜMMİ söyledikleri gibi okuma yazma bilmeyen değil, hiçbir dini inanca tabi olmayandı. Bunu Kur’an anlamak isteyene. Birçok ayetinde izah ediyor.

Onun içindir ki, Allah’ın resulünün din adına bildiği tek kitap KUR’AN’dı. Ne öğrendiyse yalnız Kur’an’dan öğrendi. Allah tüm emirlerini Kur’ân ile tebliğ etti ve Kur’an’da açıkladı, daha doğrusu bunu Kur’an söylüyor. Anlattıkları gibi, namazın kılınmasını ve diğer ibadetlerin nasıl yerine getirileceğini Kur’an dışından sözlü yolla bildirmedi. Böyle bir bilginin olması da Kur’an’a göre mümkün değil. Allah bizleri Kur’an’dan sorumlu tutacağına hükmettiyse, onun tüm açıklamasını da Kur’an’da yapmadığını nasıl düşünürüz. Akla ve mantığa Kur’an’a uymayan bir düşünceyi, nasıl kabul ederiz?

Allah, “emin olmadığın bilginin sakın ardına düşme, sorumlu tutarım, sizler için kıstas ölçü, rehber yalnız Kur’an’dır” dedikten sonra, rivayetler yoluyla bizlere ulaşan sözlerle, nasıl olurda imanımıza yön veririz. Karar sizlerin. Allah’ın elçisi örnek peygamberimiz, yalnız Kur’an’a uymuş ve yalnız Kur’an ile hükmetme emri almıştır. İmtihan sizin imtihanınız, hep birlikte gerçekleri mahşerde göreceğiz. Bir Müslümana düşen, din kardeşini, yalnız Kur’an ile uyarmak olmalıdır.

PEYGAMBERE DÜŞEN, APAÇIK TEBLİĞDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR. (Ankebut 18) Diyanet meali.

BİZ RESULLERİ, SADECE MÜJDELEYİCİLER VE UYARICILAR OLARAK GÖNDERİRİZ. (Kehf 56) Diyanet vakfı meali

SENİN GÖREVİN SADECE TEBLİĞ ETMEKTİR. (Rad 40) Diyanet meali.

BEN SADECE BANA VAHYEDİLENE UYARIM. BEN SADECE APAÇIK BİR UYARICIYIM . (Ahkaf 9) Diyanet meali.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/


About the Author
Author

halukgta

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website