Din’in iddialarına neden ilgisiz kalamayız?

Din’in iddialarına neden ilgisiz kalamayız?

-Neden dine bu kadar önem veriyorsun? Tamam önemli de, bu kadar derine dalmamak gerek.

Genelde bu soruyu bana soran çok oluyor. Kısaca kendi fikirlerimi sizlerle paylaşacağım. Tabi soru her zaman bu kadar yalın olmuyor. Bazen cümleler “Ya sen güya biyoloji okuyorsun, dışarıdan birisi görse ya felsefe ya da ilahiyat okuyorsun zanneder. Neden bu kadar ilgilisin?” şeklinde de olabiliyor.

-Öncelikle “iddia” kavramı üzerinde biraz düşünelim ve “Bir iddiayı önemli kılan nedir?” sorusunu soralım. Bence, bir iddiayı önemli kılan şeylerden birisi “iddianın kapsayıcılığı” dır. Kapsayıcılık, bir iddianın önemini kavramadaki tek kriterdir demiyorum ama hiç şüphesiz en önemlilerinden bir tanesidir.

Örneğin birisi bize gelsin ve “X kişisi 2 hafta sonra evlenecek, bak buraya yazıyorum” desin… Bu iddianın kapsayıcılığı için ne söyleyebiliriz? 🤔 Baktığımız zaman bu iddia, X kişisi, X Kişisinin evleneceği kişi ( Y ), X kişisinin yakınları ve Y kişisinin yakınlarını ilgilendirir. Bu gruba düğünlere sadece pasta yemek için gelen yabancı kişileri eklesek dahi görüldüğü gibi iddianın pek bir kapsayıcılığı yok…

Bir de Matematiksel bir iddia üzerinden gidelim.. Mesela birisi “Bu zamana kadar hep yanlış biliyorduk. 2+2 aslında 4 değil 5 eder” gibi bir iddiada bulunsun. Bu iddia ilk iddiaya göre biraz daha kapsayıcıdır. En azından, bilim felsefecilerinin ve matematikçilerin sayılarının, X ve Y kişilerinin yakınlarından daha fazla olduğunu söyleyebilirim (Tabii ki aşiret düğünü değilse ve düğünde 200-300 tane koyun kesilmiyorsa). Aslında sayılara takılmaya gerek yok. “2+2=5” iddiası, bilim tarihi açısından da önemli bir yer teşkil edecektir ve birçok yeni soru(lar) doğuracaktır. Hatta gazetelerde çok değişik manşetler atılabilir. Neyse çok uzatmadan şunu söyliyeyim: İki iddianın kapsayıcılığını/önemini birbirine oranladığımız zaman ikinci iddianın daha yüksek bir değerde olduğunu söyleyebiliriz.

İlk iddiaya A ve ikinci iddiayada B dersek.. Mesela A/B=1/5,1/10,1/30 gibi ifade edilebilir.. Matematiksel olarak göstermemin bir sebebi var tabii. Artistlik olsun diye yazmıyorum. Biraz sonra kıyas yapacağız orada lazım olacak…

Peki ya dinlerin sunmuş olduğu iddialar nelerdir? Üç tane yazmakla yetineceğim…

1)Yaptıklarından sorumlu olacaksın. Cennet ve Cehennem var.
2)Allah’ın razı olduğu/olmadığı bir kul olacaksın (Bence çok önemli bir iddia üzerine konuşulacak çok şey var)
3)Sevdiklerini tekrar (ahirette) görebileceksin.

Baktığımız zaman bu iddialar diğer iddialardan çok daha farklıdırlar. Herkesi ilgilendirmesi, ebedi ceza ve hayat sunulması ve benzeri sebeplerle aslında bu iddiaların kapsayıcılığı “+ Sonsuz” olarak ifade edilebilir. Şimdilik “+ Sonsuz” kavramı bir köşede dursun daha sonra tekrar değineceğim.

Dinlerin iddiasının önemini vurgulamak için biraz somutlaştırarak şöyle bir örnek vereyim. Evinize arabayla 5 dakika uzaklıkta olan bir iş yerinde çalışıyor olun. Bir gün yabancı bir numaradan sesini tanımadığınız bir insan size “Evin şuan yanıyor. Çocukların ve eşin yanarak ölmek üzereler” desin.  Bu durumda siz “Ya zaten yabancı bir numara” dermisiniz? Demezsiniz tabii. Hemen işi bırakır, eve doğru yol alır ve hatta yoldayken de haberi doğrulatmak veya ekstra yardım almak adına komşularınızı ararsınız. Bunu size yaptıran nedir? Burada “kişisel kapsayıcılık” denilebilir ama bu durumda da aslında farklı bir şey söylemiş olmuyoruz çünkü dinlerin iddiaları da aynı zamanda kişiseldir. Kısacası, bu iddia kapsayıcıdır ve kapsayıcı olma sebebiyle “GÖZ ARDI EDİLEMEYECEK TÜRDEN BİR İDDİA” kategorisine girer. Aynı şekilde dinlerin iddiaları da göz ardı edilemez.

Bir insan tutarlı olmak istiyorsa tıpkı ev-iş örneğinde olduğu gibi dinlerin sunmuş olduğu iddiaları da göz ardı etmemesi gerekir. Fakat insanlar pekala “Ben tutarsız olmak istiyorum” da diyebilirler. Mesela ateizm’i kendi içerisinde beşe ayırırken bu beş kategoriden bir tanesini ilgisizlerin ateizmi olarak adlandırırız. Yani bu görüşü savunan kişilere göre “Allah-Din var yok bunlar boş şeyler. Yaşa gitsin…” dir. Fakat biraz önce de gördüğümüz gibi dinlerin iddiasını göz ardı ediyorsan ve tutarlı olmak istiyorsan eşinin yandığı iddiasını da göz ardı etmelisin. Hiç şüphesiz bu doğru bir tutum değildir. Aynı şey maalesef teistlerde de vardır. Hatta ben “Allah var” deyip yok gibi yaşayanların bu hallerinin sebebinin “iddianın” farkında olmamalarından kaynaklandığını düşünüyorum.

Önemli görünen birçok iddia ile +Sonsuz kapsayıcılığı olan dinlerin sunmuş olduğu iddiaları oranlarsak, matematikte Sayı/Sonsuz=0 olduğundan şunu görürüz: Aslında hiçbir iddia dinlerin sunmuş olduğu iddia kadar değerli değildir ve matematiksel olarak kıyaslarsak diğer iddialar, dinlerin sunmuş olduğu iddiaların yanında HİÇ ( 0 ) hükmündedirler. Ee dolayısıyla araştırıyoruz işte ^^, p

Tabi her göz ardı edilemeyecek olan iddia ANLAMLI olmak zorunda da değildir.

Mesela, Dünyamızın uydusu olan Ay’ın arkasında, dünyamızı iki saat içinde yok etmek üzere bekleyen bir ejderha olduğu iddiasını ele alalım. Baktığımız zaman bu iddiada göz ardı edilemezdir fakat Ay’ın arkasında bir ejderha olması imkansızdır. Dolayısıyla böyle bir iddia ne kadar göz ardı edilemez olursa olsun anlamsızdır. Fakat dinlerin sunmuş olduğu iddialar göz ardı edilemez olduğu gibi aynı zamanda anlamlıdır da. Çünkü bu iddiaların bir mümkün yapıcısı (Allah) vardır. Aslında buradan hareketle şunu da pekala söyleyebiliriz;

Dinlerin sunmuş olduğu iddialar ancak Allah var ise anlamlıdır. Dolayısıyla önce “Allah var mıdır?” sorusuna bir cevap bulmak gerekmektedir. Bunun yanında bu bize din hakkında sorulacak herhangi bir sorunun da göz ardı edilemeyecek olduğunu göstermektedir.

1) Allah var mıdır?
2) Allah varsa bir din göndermiş midir?
3) Bir din gönderdiyse bu din İslam mıdır?
4) İslam nasıl anlaşılmalıdır?

(Bu konularla ilgili daha sonra yazacağım. Linki de bu yazıya bu kısma bırakacağım)

Bu soruların hepsi göz ardı edilemez kategorisine girer. Yine siz siz olun. Samimi söylüyorum. Araştırma sonucunda ister ateist olun ister deist ister agnostik ister teist. Yeter ki araştırın çünkü dinlerin sunmuş olduğu iddialar göz ardı edilemeyecek türden olan iddialardandırlar. Tutarlı olun! Gidin eşinizi ve çocuklarını kurtarın!


About the Author
Author

Yazganuur Hayatımın özeti Din, Bilim ve Felsefe diyebilirim. İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim. Bu kadar. Öyle çok da önemli birisi değilimdir ^^,

Leave a reply

Name (required)

Website