Anne-Babaya Karşı En Büyük Sorumluluğumuz

Kuran, insanlara, ibret alarak kendilerine çeki düzen vermeleri ve yaratılış amacını iyi kavramaları maksadıyla indirilmiş bir kitaptır. Bir yandan kendi yaşantımıza dikkat ederek iyi bir müslüman profili çizmeye çabalarken, göz önünde bulundurmamız gereken en büyük sorumluluklarımızdan biri de ailemize karşı olan sorumluluklarımızdır. Bizi küçük ve savunmasızken büyütüp kollayan, her türlü ihtiyacımızı karşılayarak, emek veren anne-babamızın ve ailemizin ahiret hayatını kurtarmak için uğraşmak da onlara olan minnet borcumuzdur. Kuran, anne ve babayı, iman etmeye ve namaz kılmaya özendirmeyi ve onlara çok iyi davranmayı çeşitli ayetlerde vurgulamaktadır.

24-Rahmet ederek tevazu kanadını onlar için indir ve de ki: “Rabbim, merhametli davran onlara, tıpkı küçüklüğümde beni koruyup büyüttükleri gibi. ”
17- İsra Suresi

132-Aileni namaza/duaya özendir kendin de ona sabırla devam et! Biz senden rızık istemiyoruz. Seni biz rızıklandırıyoruz. Sonuç takvanındır!
20- Ta-ha Suresi

Ailemizin bizi kollayabilmek için zaman zaman yapmak istediğimiz şeylere müdahale etmeye çalıştıklarını görürüz. Bunlar hoşumuza gitmese de, bizim iyiliğimizi onlar kadar kimsenin düşünemeyeceğini bilmeliyiz. Dikkat etmemiz gereken nokta, bu gibi durumlarda onlara kırıcı bir karşılık vermemek, dediklerini yapmaya çalışmak, eğer bir şeyi yanlış anlamışlarsa da onlara bunu onlara güzel bir dille anlatmaktır. Aslında çoğumuz bu noktayı göz ardı etmektedir. Ben de, bir arkadaşımın annesiyle tartışmaktan kaçmak ve onu kırmamak için “anne lütfen bana of dedirtme, beni günaha sokma” diyerek odasına çekildiğini duyana kadar, buna özen gereken özeni göstermemiştim. Halbuki göz ardı ettiğim bu nokta, Allah’ın Kuran’da bizden yapmamızı istediği hususlardan bir tanesiydi.

23-Rabbin şöyle hükmetti: O`ndan başkasına kulluk/ibadet etmeyin, anaya-babaya çok güzel davranın: Onlardan birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına gelirse sakın onlara “Öf!” bile deme; onları azarlama, onlara tatlı-iltifatlı söz söyle.
17- İsra Suresi

Bu konuda ayırt etmemiz gereken önemli bir nokta, etrafımızdaki Allah’a ve dine karşı hayır işlenmesine engel olmaya çalışan insanlara karşı takınmamız gereken tavırdır. Kuran’da da “ inkarcılar topluluğu” olarak tabir edilen bu gurba eğer kendi yakınlarımız da dahil ise, otomatikman onlara karşı tutumumuz da farklı olmalıdır. Kuran’da bu tip insanların ailemizden dahi olsa, eğer ki doğru yola girmeleri için uğraştığımızda anlamıyorlasa, hayır işlenmesine ve müslümanların birlikteliğinden rahatsız olup engel olmaya çalışıyorlarsa, yoldaş edinilmemeleri önemle de vurgulanmaktadır.

24-De ki: “Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz/menfaat çevreniz, elde ettiğiniz mallar, kesadından korktuğunuz ticaret, hoşunuza giden konutlar sizin için Allah`tan, resulünden ve Allah yolunda cihattan daha sevimli ise artık Allah, emrini getirinceye kadar bekleyin. Allah, yoldan ayrılmış bir topluluğu doğruya ve güzele kılavuzlamaz. ”
9- Tevbe Suresi

Yazar : Ali U.

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website