HER CANLI ÖLÜMÜ TADACAKTIR

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında İstanbul Zincirlikuyu mezarlığının girişinde yazılı olan, bir Kuran ayetinde geçen, “Her benlik ölümü tadacaktır” ifadesi eleştiriliyordu.


185. Her benlik ölümü tadacaktır. Hak ettiğiniz karşılıklar size, kıyamet günü, eksiksiz bir biçimde mutlaka verilecektir. Ateşten uzaklaştırılıp cennete sokulan kesinlikle kurtulmuş olacaktır. İğreti-sefil hayat aldatıcı bir yararlanmadan başka şey değildir.
3 – Ali İmran Suresi

Televizyon yayınındaki konuşmacılar şehrin en işlek yerlerinden birinde böyle bir yazıya yer verilmesinin yanlış olduğunu, bunun insanların morallerini bozduğunu, insanlara devamlı ölümü hatırlatmanın doğru olmadığını iddia ediyorlardı. Bu konu çevremizdeki başka kişilerce de zaman zaman gündeme getirilmekte.

Bu itirazlar bence insanların ölüm karşısındaki çaresizliğini ortaya koyuyor. Bu eleştirileri yapan kişilerin hiçbiri bu yazının içeriğini eleştirememektedir. Yani kimsenin her canlının ölümü tadacağına dair ifadeye bir itirazı yok. Hiç kimse kendisinin ya da bir başkasının ölümsüz olabileceğini iddia edememektedir. Buna mukabil bu kişiler Kuran’da gerek bahsettiğimiz ayette gerekse defalarca kez başka ayetlerde vurgulanan hayatın en önemli gerçeğinin ‘ölüm’ olması durumundan rahatsız olmaktadırlar. Bunun sebebi de bu kişilerin hayatlarını sanki ölüm yokmuş gibi yaşamalarıdır. Bunlar içinde sadece inançsız kişiler değil inançlı olmasına rağmen inanan bir insan gibi yaşamayanlar, Allah yokmuş gibi yaşayanlar da var. Bu kişiler ölüm yokmuş gibi yaşıyorlar ve herhangi bir şekilde kendilerine ölümün ve ölüm sonrasının hatırlatılmasından hoşlanmıyorlar.

Ölümden sonra hayata inanmayan inançsız kişiler için ölümle beraber her şey bitmektedir. Ahirete inanan, inançlı ancak ölüm yokmuş gibi yaşayan kişiler için ise durum farklıdır. Hayatlarını Allah’ın istediği şekilde tanzim etmemeleri nedeniyle ahirette bu kişileri bekleyen ceza onları psikolojik olarak sıkıntıya sokmaktadır. Bu nedenlerle de ölümün hatırlatılmasından ciddi biçimde rahatsız olmaktadırlar. Onlar ölüm yokmuş hayat sonsuza kadar devam edecekmiş gibi adeta hipnoz içinde yaşamaya devam etmek istemektedirler. Yukarıdaki itirazların temel nedeni de bunlardır.

Yazar : ferhat

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website