Sakalda Keramet Arayanlar….

Sakal bırakmayı sünnet olarak benimseyen ve toplumda hacı hoca lakaplı insanların vazgeçilmez simgeleri sakal …..


Aslında sakal bizlere o kadar çok şey anlatıyor ki. Ama anlayana Kuran’ı anlamını bilerek, inceleyerek tekrar tekrar okuyan bir insan yazılan her kelimenin anlamını okudukça anlıyor.

Sakalda da keramet olurmu. Evet olur ama öyle hacca gidip, hoca olup yada bu sünnettir deyip sakal bırakmak kerameti buldurmaz. İsterseniz sakal ile ilgili Kuran bize ne anlatmak istiyor biraz onu inceleyelim bakalım sakalda keramet nerede…

BAKARA 196. Ayet
Haccı ve Umreyi Allah için ifa edin; fakat yapmaktan alıkonursanız gücünüzün yeteceği bir kurban kesin ve kurban kesilinceye kadar başlarınızı tıraş etmeyin; ama içinizden hasta olan yahut başında rahatsızlık olan kimse, oruç tutarak veya sadaka vererek veya (başka türlü) bir ibadet ile özrünü karşılayacak bir şey yapmalıdır. Sağlıklı ve emniyette olduğunuzda hac (vaktin)den önce umre yapan, gücünün elverdiği türden bir kurban kessin; ama kurbana gücü yetmeyen, hac sırasında üç gün ve döndükten sonra yedi gün, yani tam on (gün) oruç tutsun. Bütün bunlar, Mescid-i Haram civarında yaşamayanlar içindir. Allah`a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ve bilin ki Allah karşılık vermede şiddetlidir.

Bu ayette eğer bir kişi gücü yetmediği yada herhangi bir nedenle Hac yada Umreyi ifa edemezse kurban kesmelidir diyor. Ve ekliyor kurban kesilene kadar başını tıraş etme diyor. Yani kurban kesemezsen sakalını kesme diyor.

Peki Yüce Rabbim bizlerden neden böyle bir şey istiyor hiç düşündünüz mü? Aslında cevabını bizlere Kuran’da söylüyor.

Hacca yada Umreye gidemeyen ve gidemediği halde kurban kesemeyen insan nasıl bir durumda olan insandır? Tabi ki düşkün veya yoksul.

BAKARA 273. Ayet
(Sadakalarınızı verin) O fakirlere ki, Allah yolunda kapanmış kalmışlardır. Yeryüzünde dolaşmaya kâdir olamazlar. Onları bilmeyen, istemekten çekindikleri için onları zengin kimseler sanarlar. Sen onları yüzlerinden tanırsın. Onlar iffetlerinden ötürü insanlardan bir şey istemezler ve siz hayırdan her ne infak ederseniz, şüphe yok ki Allah Teâlâ onu tamamen bilir.

İşte cevap üstelik aynı surede ayet ne diyor sen düşkün olan insanları yüzlerinden tanırsın düşkün olan insanın yüzünde ben düşkünüm yazmaz ama mümin bir düşkün insan Yüce Allah’ın emirlerini yerine getireceği için Hacca ve Umreye gidemeyip kurban kesemeyeceği için sakalını kesmeyecek ve düşkün olduğunu diğer müminler anlayacak.

Yani kısacası düşkün ve yoksul insan sakalını kesmeyeceği için yüzüne bakılınca tanınanacak ve yardım edilecek.

Sakaldaki keramet öyle mal mülk içinde uzatmak değil. Bilhakis sakalı uzayana yardım edip Allah’ın Rızasını almak.

İşte sakaldaki keramet bu….

Saygılarımla

Mustafa Korkut

Yazar : M.Korkut

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website