Kim Rahman’ın Zikri’ni Görmezlikten Gelip Ondan Uzaklaşırsa Biz Ona Bir “Şeytan”ı Musallat Ederiz de O Ona Can Yoldaşı Olur…

Geçenlerde vizyona giren “Musallat 2” filminin fragmanını izledikten sonra düşündüm, ne kadar da korkarız, görüp bilmediğimiz varlıkların bize musallat olmalarından. Belki milyonda bir kişi hayatında böyle bir şeyle karşılaşır, pek çok kişi ömrünün sonuna kadar böyle bir deneyim yaşamaz, fakat hepimiz bu konuyla ilgili sayısız film izlemiş, pek çok da hikaye dinlemişizdir.

Demek ki onca film ve hikaye boşuna ortaya çıkmamıştır, çünkü bir taraftan korkarken bir taraftan da sürekli gaybı da merak ederiz. Neye benzerler? Zarar verirler mi? Görüntü görebilir miyiz? Seslerini duyar mıyız? Bizi takip mi ediyorlar? gibi daha pek çok bilemeyeceğimiz şeyi merak edip dururuz.

Bu yazıda değineceğim konu biraz daha farklı. Belki ancak milyon kişide bir insanın başına gelebilecek “cinin musallat olması” benzeri bir ihtimalden bizler bu kadar fazla korkarken, asıl karşılaşmaktan korkmamızı gerektirecek ve bize daha büyük zararlar verebilecek bir şeyi göz ardı etmekteyiz. Kuran’da ifade edilen uyarılardan birinde, iman ettikten sonra yeniden Allah yolundan uzaklaşan insanlara“şeytan”ın musallat olduğu geçer. “Şeytan” insanlara musallat olarak onları daha sınır tanımaz, Yaratıcı’sına karşı nankör ve azgın bir hale getirir. Ayetten “Şeytan”ın kimseye rastgele musallat olmadığı açıkça anlaşılır. Allah’ın iman ve ilim verdiği bir kulun Allah katındaki sorumluluğu daha fazladır. Bu sebepten hem ilim sahibi olup, hem de kendini çeşitli sebeplerden dizginlemeyi beceremeyen, şeytanın vesveselerine uymaya başlayan kişiler, ayetlerde uyarıldığı gibi “şeytan”ı üzerilerine çekerler. Kuran’a göre böyleleri için sonsuz bir azap öngörülmüştür.

36. Kim Rahman’ın Zikri’ni görmezlikten gelip ondan uzaklaşırsa biz ona bir şeytanı musallat ederiz de o ona can yoldaşı olur.

37. Bu şeytanlar onları yoldan saptırırlar. Onlarsa kendilerinin hâlâ hidayet üzere olduklarını sanırlar.

38. Sonunda bize geldiğinde, şeytan, yoldaşına şöyle der: “Keşke aramızda iki doğu arası kadar uzaklık olsaydı. Ne kötü yoldaşmışsın sen!”

39. Bugün hiçbir şey işinize yaramayacaktır. Çünkü zulme sapmışsınız. Azapta ortaklık kuracaksınız.

43- Zuhruf Suresi

Kuran bize cinlerden de bahseder, ateşin dumansızından yaratıldıklarını ve insanlarla iletişim kurma yetileri olduğu ayetlerde geçmektedir. Kuran onların da insanlar gibi bir ümmet olduğundan ve bizim gibi ömür sürelerince işledikleri amellerden sorguya çekileceklerinden bahseder. Cinler de tıpkı insanlar gibi sonunda cennete ya da cehenneme gideceklerdir. Şunu bilmeliyiz ki cinlerin yaratılış amacı, insanlara musallat olarak hayatlarını korku filmine çevirmek değildir. Dolayısıyla biz korkudan tir tir titreyip, adlarını söyleyemeden haklarında “3 harfliler” gibi isimler türetirken; Cinlerin de, en çok korkması gereken şey, gaflete düşüp ve sonsuz cehennem azabını boylamaktır. Çünkü onlar da aynı bizim gibi Allah’a kulluk etmek için yaratılmış varlıklardır.

27. Cinleri de daha önce dumansız ateşten yaratmıştık.
15- Hicr Suresi

56. Ben, cinleri ve insanları bana ibadet etmeleri/benim için iş yapıp değer üretmeleri dışında bir şey için yaratmadım.
51- Zariyat Suresi

130. Ey cinler ve insanlar topluluğu! İçinizden, size ayetlerimi anlatan ve şu gününüzle yüz yüze geleceğiniz hususunda sizi uyaran resuller gelmedi mi? “Kendi aleyhimize tanıklık ettik.” dediler. İğreti hayat onları aldattı da küfre saptıklarına ilişkin, öz benlikleri aleyhinde tanıklık ettiler.
6- En’am Suresi

179. Yemin olsun ki, biz, cehennem için, cinlerden ve insanlardan, birçok kişiye vücut verdik/birçoğunu döllendirip yaydık. Kalpleri var bunların, onlarla anlamazlar; gözleri var bunların, onlarla görmezler; kulakları var bunların, onlarla işitmezler. Davarlar gibidir bunlar. Belki daha da şaşkın. Gafillerin ta kendileridir bunlar.
7- Araf Suresi

1. De ki: “Cinlerden bir topluluğun dinleyip şunu söyledikleri bana vahyolundu: ‘Gerçekten biz, hayranlık verici bir Kur’an dinledik.”
2. “Doğruya ve hayra kılavuzluyor. Biz de inandık ona. Artık Rabbimize hiç kimseyi asla ortak koşmayacağız.”
72- Cin Suresi

Kuran ayetleri, insan ümmeti gibi cinleri de açık şekilde uyarmaktadır. En fazla dikkat etmemiz gereken şeylerden biri yaratılış amacını bilmek, buna uygun davranmak ve gaflete düşmemektir. En çok korkmamız gereken şey ise Allah’ın ayetlerinden uzaklaşarak “şeytan”ın vesveselerini dinlemek ve küfre sapmaktır.

Cinler ile ilgili dinlediğimiz ürpertici masallar ve korku filmlerindeki senaryolar bizi etkileyebilir, ama hem gerçek, hem de en dehşet verici olan senaryo, Allah’ın Kuran ayetlerinde bize anlattığı “ateş azabı”nı sonsuza dek çekmektir. Dünya’daki hiç bir acı bununla boy ölçüşemez. Pek çok kişi Kuran’ı okurken, sonsuza dek ateş azabı çekmeyi belki kendine yakıştıramaz ve kendini bu şekilde hayal edemez. Bu dehşet verici ve gerçek senaryo ise “şeytan”ın verdiği vesveselere uymayla başlamaktadır. “Şeytan”ın yoldaş olduğu kişiler ise küfre sapmış olsalar dahi kendilerinin doğru yol üzerinde olduğunu zanneden, gerçekleri göremeyen, Kuran’daki ifadeyle “kalpleri kaskatı kesilmiş” kişilerdir.

124. Kim benim zikrimden/Kur’anımdan yüz çevirirse onun için zor, sıkıcı bir hayat şekli/dar bir geçim vardır; kıyamet günü de onu kör olarak haşrederiz.

125. O der ki: “Rabbim, beni neden kör haşrettin, ben gören biri idim?”

126. Allah buyurur: “Ayetlerimiz sana geldiğinde sen böyle unutmuştun; bugün de sen aynı şekilde unutuluyorsun.”
20- Ta-Ha Suresi

Ali U.


About the Author
Author

aeuygur

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website