Şükür, şükür, şükür…

Sabah uyanınca yataktan kalkıyoruz, kahvaltımızı edip günlük ihtiyaçlarımızı gördükten sonra işe veya okula gitmek için evden çıkıyoruz. Gün ortasında öğlen yemeğimizi yiyor, arkadaşlarımızla konuşuyor, şakalaşıyor, kimi zaman sevinip kimi zaman üzülüyoruz. Akşam olup da eve geldiğimizde yemeğimizi yiyor, biraz sohbet, biraz dizi derken yatma vakti geliyor ve uyuyoruz. Bu bir günlük serüvende bazılarımız namaz kılıyor bazılarımız onu da yapmıyor… Yukarıda kabaca yaptığım tasvirin çoğumuzun bir gününün nasıl geçtiğini özetlediğini düşünüyorum.
Peki bir gün boyunca Allah’a, bize verdiği nimetler için ne kadar şükrediyoruz? Bir çok kişinin “çok az” dediğini duyar gibi oluyorum. Biz kullar o kadar nankörüz ki! Bunun farkında olsak bile bu gafletten kurtulup da “Allah’ı çok anan erkekler ve kadınlar” (Ahzab 35) dan olmayı başaramıyoruz.

Uyanınca etrafı görebilmek, duyabilmek, yataktan yardımsız kalkabilmek, istediğimiz şeyi sağlık engeli olmadan yiyebilmek, insanlarla konuşabilmek, rahat ve acısız nefes alabilmek, su içebilmek… ve tüm bunlara sahip olmanın verdiği huzur içinde yaşayabilmek aslında paha biçilmez nimetler. Her gün yaptığımız için bize göre basitleşen ve önemini anlamaktan uzaklaştığımız nimetlere ne kadar şükrediyoruz. Her gün yaptığımız için sanki önemi yokmuş gibi algıladığımız o kadar çok şey var ki!

Ama insan bunların değerini ancak elinden kaybetmeye başlayınca anlıyor. Uyanınca etrafı kapkara gören, yataktan kalkamayan, sağlığı el vermediği için her istediğini yiyemeyen,konuşamayan, ağrısız nefes alamayan insanlara bunların değerini sorsanız alacağınınız cevabı tahmin ediyorsunuzdur herhalde. O halde şükretmek için ne bekliyoruz. Elimizdeki nimetleri kaybetmeye başlamayı mı?

Andolsun, sizi yeryüzünde yerleşik kıldık ve orda size geçimlikler yarattık. Ne az şükrediyorsunuz?
Araf 10

Allah, sizi annelerinizin karnından hiç bir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi. Nahl 78
O, sizin için kulakları, gözleri ve gönülleri inşa edendir; ne az şükrediyorsunuz. Müminun 78


About the Author
Author

Feryal

Leave a reply

Name (required)

Website