Bireysel Emeklilik Fonlarındaki Faize Dikkat !

Durmadan ve hızlı bir şekilde konuşan ve bana çok önemli bir fırsatı kaçırıyormuşum gibi hissettirmeye çalışan satış temsilcisinin anlattıkları aslında ilk balışta pek de kötü görünmüyordu. Bireysel emekliliğin faydaları ve neden bu sisteme dahil olmam gerektiğine dair bir sürü neden sıraladı. Beni para biriktirmeye teşvik ediyormuş, ödediğim primlerin bir kısmı vergiden düşülecekmiş, profesyonel fon yöneticileri sayesinde paramı kendim değerlendirdiğimde ulaşamayacağım kadar getiriyi elde edecekmişim, param güvende olacakmış vesaire. En önemlisi de insan tabiatını en çok etkileyecek olan rahat yaşama teklifi. Emeklilik dönemimde, yani fazla para kazanamayacağım zamanlarda bu ek gelir ile daha iyi bir hayat sürebilecek olamam (hayat darken yaşlılıktaki birkaç yıldan bahsediyorum, o da eğer yaşarsam). İlk aklıma gelen şey; hayatımın son yıllarını, hatta yaşanacağı kesin olmayan son yıllarını biraz daha rahat geçirmek için uzunca bir süre para biriktirme sıkıntısına katlanırken, sonsuz süre kalacağımız ahiret hayatı için onun yanında çok kısa kalan şu dünya hayatında hiç bir çaba göstermeyişimizdeki çelişki oldu. Biraz daha düşününce de, bireysel emeklilik sistemlerinin ahiret hayatımızı tehlikeye atacak olan temel unsurunu hatırladım: faiz.

 

Devletin ödedigi emekli maaşları, çalırken maaşlardan yapılan kesintilerin birikmesi ve faiz gibi araçlarla degerlendirilmesi ile ödenmemektedir. Devlet emekli maaşlarını genel bütçesinden öder. Çalışanlardan yaptıgı kesintileri de o dönemdeki harcamaları için kullanır. Yani, yapılan kesintilerle 30 yıl sonra odenen emekli maaşları arasında ilişki yoktur. Devlet vatandaşa, şu kadar süre çalıştıgından kesinti yapıp, şu kadar yıl sonra şu kadar maaşı ölene kadar alacaksın diye bir vaatte bulunmuş olur. Ancak, bireysel emeklilik fonları adıyla piyasada var olan emeklilik sistemlerinde sizin kendi birikimimiz faiz ve benzeri yollarla değerlendirilip sonra emekli maaşı olarak bize aktarılır. Piyasadaki bireysel emeklilik fonları uzun bir süre bizden prim toplarlar, bu primleri başta faiz olmak üzere çeşitli şekilde değerlendirirler, biriken paradan bize emekli maaşı öderler. Yani ne kadar emekli maaşı alacağımız sadece yatırdığımız prime göre değil aynı zamanda bireysel emeklilik şirketinin paranızı değerlendirme başarısına da bağlıdır.  Ancak, devletin verdiği emekli maasları her yıl enflasyona göre artış gosterecek sekilde ayarlanır. Bu da, primlerimizin bir fonda birikip değerlenmedigini gösterir ki bundan yararlanmamızda bir sakınca yoktur.

 

Bakara Suresi
276: Allah, faizden beklenen artışı mahveder, sadakalar karşılığında artışlar getirir. Allah, nankörlüğe batmış günahkarların hiçbirini sevmez.

 


About the Author
Author

Fazil

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website