Biz Babadan Böyle Gördük!

İşte sürekli duyduğumuz bir körü körüne itaat cümlesi daha. Çoğu insan büyüklerine saygı duymayı abartır ve onlar sanki kusursuz varlıklarmış gibi davranır. Bunun gibi pek çok söz duyuyoruz: “Deden söylüyorsa doğrudur.” “Babandan daha iyi mi bileceksin?” “ Büyükler ne diyorsa, o!” gibi. ‘Biz babadan böyle gördük’ yaklaşımı, sorgulamayı tamamen çöpe atan, insanı koyundan, robottan farksız yapan, tutarsız bir yaklaşımdır.

Kuran’a bakarsak, bu yaklaşımın oldukça hatalı olduğun görürüz. Çünkü Kuran’a göre, ataların söyledikleri, gelenekler, görenekler değil, akıl ön plandadır. Onlarca ayette aklın çalıştırılması istenir. Peygamberler, akıllarını çalıştırmak yerine babalarının izini süren kavimlerine, atalarının değil, aklın yolunu izlemelerini defalarca söylemişlerdir.

 

Bakara 170.
Onlara, “Allah’ın indirdiğine uyun!” dendiğinde: “Hayır! Biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız.” derler. Peki, ataları bir şeye akıl erdiremiyor, doğruya ve güzele ulaşamıyor idiyseler!…

Maide 104.
Onlara, Allah’ın indirdiğine ve resule gelin dendiğinde şöyle derler: “Atalarımızı üzerinde bulduğumuz şey bize yeter.” Peki, ataları hiçbir şey bilmiyor, doğru yolu bulamıyor idiyseler de mi?

Zühruf 22.
Hayır, sadece şunu söylemişlerdir: “Biz atalarımızı bir din üzerinde bulduk; onların eserlerini izleyerek biz de doğruya ve güzele varacağız.”

 

Kuran, cehennemdeki insanların şöyle bir sözüne dikkat çeker:

 

Ahzab Suresi, 66.
Gün olur, yüzleri ateşin içinde evrilip çevrilir de şöyle derler: “Vay başımıza! Keşke Allah’a itaat etseydik, keşke resule itaat etseydik.”

67.
Ve derler ki: “Rabbimiz biz, efendilerimize, büyüklerimize itaat ettik de bizi yoldan saptırdılar.”

 

İnsanlar büyüklerini sevip sayabilirler. Ama asla onların her söylediğini araştırıp düşünmeden doğru kabul etmemelidirler. Birçok insan dedelerinin, babaannelerinin, babalarının, bir zamanlar kendileri gibi genç olduklarını, onların da çocuk olduklarını, hatta daha da geriye gidersek, bir zamanlar dünyada dahi olmadıklarını hesaplamamaktadırlar. Bizim onları izlediğimiz gibi, onların çoğunun da kendi büyüklerinin peşinden sorgusuz gittiklerini unutmaktadırlar.

 

Sonra dönecekleri yer, elbette cehennemdir.
Çünkü onlar, babalarını sapıtmış kişiler halinde bulmalarına rağmen,
Kendileri de hâlâ onların izlerini körü körüne izliyorlardı.
Kendilerinden önce de niceleri aynı şekilde sapmıştı.
Saffat Suresi, 68-71

 

Konuyla ilgili şu videolar da gerçekten izlemeye değer:

 

http://www.youtube.com/watch?v=COaGHXI1p9M&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=LOo3YW6hTp4&feature=plcp

 


About the Author
Author

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website